Klimaattop Lima 2014

Elk jaar organiseert de VN een klimaattop waarop ze alle landen uitnodigt gezamenlijke doelstellingen af te spreken om de klimaatverandering aan te pakken. De bekendste?van die Conferences of the Parties (of COPs)?is ongetwijfeld die van 1997 in Kyoto (COP3) die uitmondde in het welbekende protocol. Ondertussen zijn al tientallen klimaattoppen de revue gepasseerd zonder dat volgens de klimaatbeweging de nodige structurele maatregelen zijn genomen. Vorig jaar, in 2014, richtten alle ogen zich op Lima voor?de 19de klimaattop.

Climate Express-reportster Pauline Delgrange reisde naar Peru om daar de burgermobilisatie rond de top te volgen en Sofie Defour volgde de onderhandelingen vanuit Belgi?. Hun verslagen voor?onze blog?op dewereldmorgen.be lees je hieronder.

Lima: een mijlpaal op de lange weg naar Parijs

Door Sofie Defour

“Met alle blikken op Parijs 2015 gericht, lijkt het haast alsof de VN-klimaatconferentie in Lima van weinig belang is. Niets is minder waar. Een bindend internationaal klimaatakkoord ontstaat niet op twee weken tijd, er kruipt jaren voorbereiding in. De weg naar Parijs is dus minstens even belangrijk als Parijs zelf.” Lees?verder

Caravana Clim?tica: Latijns-Amerikaanse gemeenschappen een stem geven in Lima

Door Pauline Delgrange

“Na een lange reis, die op 2 maart 2014 in Mexico begon, zal de Caravana Clim?tica op 5 december toekomen in Lima. Lucia Ramirez zakte al een paar dagen eerder af naar Lima om de aankomst voor te bereiden en zo kreeg Climate Express de kans om haar te ontmoeten.” Lees verder

Achter de schermen in Lima: democratie, wetenschap en dwarsliggers

Door Sofie Defour

“De VN-klimaatconferentie in Lima heeft haar eerste week achter de rug. Maar waar hebben de onderhandelaars het nu over gehad? Een overzicht van besproken onderwerpen, in tussentijd gepubliceerde rapporten en ambities van individuele landen.” Lees?verder

 

Related Posts

29 apr
Global Divestment Day
Opinie // 0

Dit jaar werden 13 en 14 februari wereldwijd tot?de eerste?Global Divestment Day(s)?gekroond. Op die dag roepen burgers nationale overheden op om hun investeringen uit de 200 grootste?bedrijven van fossiele brandstoffen terug te trekken met tal van?evenementen. Climate Express en The Laboratory of Insurrectionary Imagination (Labofii) organiseerden?in die context?samen met het Kaaitheater een driedaagse workshop rond

13 jul
Climate Games Amsterdam
Opinie // 0

Ooit al gehoord van de Climate Games? Ze worden?eind dit jaar, na afloop van de klimaattop, grootschalig opgezet in Parijs (11 tot 13 december) en begin juli werd er al een kleinere?versie georganiseerd in Amsterdam. Climate Games staan voor niet-gewelddadige, directe acties van burgerlijke ongehoorzaamheid op straat en in cyberspace. Het idee is duidelijk: de

11 aug
Mijmeringen over de Gentse klimaattour
By Bike // 0

Reporter Julie Van Houtryve maakte een verslagje van de Gentse klimaattour met 1000 Alternatiba vorige week. Herbeleef deze?#?movetheclimate? by bike actie, of lees waarom je er volgende keer zeker ook moet zijn! ?On avance, la transition arrive. On sait que c?est ?a la solution ? cette crise? Gedurende 4 maanden fietsen het team van Alternatiba

Comments

Leave a comment