Global Divestment Day

Dit jaar werden 13 en 14 februari wereldwijd tot?de eerste?Global Divestment Day(s)?gekroond. Op die dag roepen burgers nationale overheden op om hun investeringen uit de 200 grootste?bedrijven van fossiele brandstoffen terug te trekken met tal van?evenementen.

Climate Express en The Laboratory of Insurrectionary Imagination (Labofii) organiseerden?in die context?samen met het Kaaitheater een driedaagse workshop rond creatief verzet: het Burning Ice Festival. De deelnemers kregen in verschillende workshops een spoedcursus ?artivisme?. Want waar kunst en activisme elkaar ontmoeten ontstaat een sterk?staaltje verzet van het creatievere soort.?Na die proefopleiding in burgerlijke ongehoorzaamheid trokken ze op missie de stad in voor onder andere het het hacken van bankenlogo?s en een zombie-optocht in de winkelstraten.

 

Lees?meer over Global Divestment Day in Brussel op?onze blog

?We kenden al een vastgoedbubbel en een dotcombubbel, nu is er ook de carbon bubble. Van alle bewezen reserves aan fossiele brandstoffen moet 80% onder de grond blijven als we ons aan de internationale klimaatafspraken willen houden. Op Global Divestment Day roepen tal van burgers en organisaties wereldwijd op tot het desinvesteren uit bedrijven die extreem veel CO2 uitstoten. Banken en overheden hebben hier een verantwoordelijkheid en een sleutelrol.? Lees verder

Related Posts

13 jul
Climate Games Amsterdam
Opinie // 0

Ooit al gehoord van de Climate Games? Ze worden?eind dit jaar, na afloop van de klimaattop, grootschalig opgezet in Parijs (11 tot 13 december) en begin juli werd er al een kleinere?versie georganiseerd in Amsterdam. Climate Games staan voor niet-gewelddadige, directe acties van burgerlijke ongehoorzaamheid op straat en in cyberspace. Het idee is duidelijk: de

11 aug
Mijmeringen over de Gentse klimaattour
By Bike // 0

Reporter Julie Van Houtryve maakte een verslagje van de Gentse klimaattour met 1000 Alternatiba vorige week. Herbeleef deze?#?movetheclimate? by bike actie, of lees waarom je er volgende keer zeker ook moet zijn! ?On avance, la transition arrive. On sait que c?est ?a la solution ? cette crise? Gedurende 4 maanden fietsen het team van Alternatiba

29 apr
Klimaattop Lima 2014
Opinie // 0

Elk jaar organiseert de VN een klimaattop waarop ze alle landen uitnodigt gezamenlijke doelstellingen af te spreken om de klimaatverandering aan te pakken. De bekendste?van die Conferences of the Parties (of COPs)?is ongetwijfeld die van 1997 in Kyoto (COP3) die uitmondde in het welbekende protocol. Ondertussen zijn al tientallen klimaattoppen de revue gepasseerd zonder dat

Comments

Leave a comment