Global Divestment Day

Dit jaar werden 13 en 14 februari wereldwijd tot?de eerste?Global Divestment Day(s)?gekroond. Op die dag roepen burgers nationale overheden op om hun investeringen uit de 200 grootste?bedrijven van fossiele brandstoffen terug te trekken met tal van?evenementen.

Climate Express en The Laboratory of Insurrectionary Imagination (Labofii) organiseerden?in die context?samen met het Kaaitheater een driedaagse workshop rond creatief verzet: het Burning Ice Festival. De deelnemers kregen in verschillende workshops een spoedcursus ?artivisme?. Want waar kunst en activisme elkaar ontmoeten ontstaat een sterk?staaltje verzet van het creatievere soort.?Na die proefopleiding in burgerlijke ongehoorzaamheid trokken ze op missie de stad in voor onder andere het het hacken van bankenlogo?s en een zombie-optocht in de winkelstraten.

 

Lees?meer over Global Divestment Day in Brussel op?onze blog

?We kenden al een vastgoedbubbel en een dotcombubbel, nu is er ook de carbon bubble. Van alle bewezen reserves aan fossiele brandstoffen moet 80% onder de grond blijven als we ons aan de internationale klimaatafspraken willen houden. Op Global Divestment Day roepen tal van burgers en organisaties wereldwijd op tot het desinvesteren uit bedrijven die extreem veel CO2 uitstoten. Banken en overheden hebben hier een verantwoordelijkheid en een sleutelrol.? Lees verder

Related Posts

29 apr
Klimaattop Lima 2014
Opinie // 0

Elk jaar organiseert de VN een klimaattop waarop ze alle landen uitnodigt gezamenlijke doelstellingen af te spreken om de klimaatverandering aan te pakken. De bekendste?van die Conferences of the Parties (of COPs)?is ongetwijfeld die van 1997 in Kyoto (COP3) die uitmondde in het welbekende protocol. Ondertussen zijn al tientallen klimaattoppen de revue gepasseerd zonder dat

29 apr
World Social Forum Tunis
Opinie // 0

In maart werd in Tunis het World Social Forum gehouden, een jaarlijkse bijeenkomst van organisaties uit het maatschappelijk middenveld, die deel uitmaken van een steeds groeiende?globale civil society. Vier Climate Expressers?van de werkgroep Interactie, die onze internationale connecties versterkt,?David Goedem?, Maarten Depypere, Flore Nollet en Pauline Delgrange, staken de Middellandse Zee over per boot, om

03 dec
Sterren voor sterk klimaatakkoord beter dan ooit
Opinie // 0

Joeri Thijs, Greenpeace   Mijn verwachtingen voor de klimaattop in Parijs zijn hoog, maar ik ben ook niet na?ef. De desillusie na die vorige klimaattop onder hoogspanning, zes jaar geleden in Kopenhagen, liet zijn sporen na.   Toch staan de sterren beter dan ooit voor een grote stap voorwaarts in de strijd tegen de klimaatverandering.

Comments

Leave a comment