De klimaatwens van Annelies Verbeke

Een kunstwerk dat groeit met elke persoonlijke klimaatwens die wordt ingestuurd, dat is The Growing Picture. Vandaag kwam Annelies Verbeke, schrijfster van vier romans en drie verhalenbundels, langs met haar klimaatwens. En die luidt als volgt:

 

IMG_2940

“Ik wens dat er een toenemend bewustzijn komt rond de verbondenheid van klimaatverandering en andere milieuproblemen met andere internationale problemen (vb. teloorgegane landbouwgrond in Nigeria zorgt voor meer rekruten voor Boko Haram, meer economische vluchtelingen). En verder wens ik dat treinreizen goedkoper worden dan vliegtuigreizen.”

 


Wij maakten van de gelegenheid gebruik om Annelies nog een paar vraagjes te stellen.

 

Waarom steun je Climate Express?
Er gebeurt nog steeds te weinig voor het klimaat en het milieu, terwijl er nog zeer veel moet veranderen. Ik vind het vooral belangrijk om een brede bewustwording te genereren.

 

Hoe probeer je zelf je steentje bij te dragen?
Door allerhande nieuwe gewoonten aan te nemen en kleine dingen te doen. Zoals biologische voeding kopen, het openbaar vervoer nemen, minder vlees eten,… Ik voel me wel vaak schuldig omwille van mijn grote voetafdruk. Ik stap regelmatig in het vliegtuig voor mijn werk. Ik betreur dat, maar ik kan er zelf niet veel aan veranderen. Daarom wens ik dat er meer wordt ge?nvesteerd in treinreizen in plaats van vliegtuigreizen.

 

Hoe zie je de toekomst?
Er zijn vandaag zeer grote problemen in de wereld die mensen afschrikken. Zolang deze problemen niet in hun geheel en mondiaal bekeken worden, zal het moeilijk blijven om deze aan te pakken. Politici moeten hier belangrijke beslissingen in nemen.

 

Kunnen ook burgers daar een rol in spelen?
Jazeker, maar ik weet niet hoe hoopvol ik daarover ben. We staan tegenover enorme economische krachten. Gelukkig zijn er mentaliteitswijzigingen mogelijk. Die zijn er ook al geweest rond milieu, denk bijvoorbeeld aan afval niet laten rondslingeren en recycleren.

 

Hoe denk je dat een bijdrage geleverd kan worden vanuit de cultuur, vanuit kunst, boeken?
Persoonlijk denk ik dat fictie nooit met de bedoeling geschreven is om dingen te veranderen, maar eerder vanuit persoonlijke ervaringen ontstaat. Dat leert ons veel over hoe mensen zijn, wat zeer waardevol en leerzaam is. Vaak is dat ook verbonden met de sociale dimensie van de samenleving. In het kader van de klimaatverandering zullen immers de armsten het eerste slachtoffer zijn. Ik zie non-fictie als een beter medium om dergelijke boodschappen krachtig over te brengen. Maar fictie kan wel een trigger vormen voor bepaalde onderwerpen. Bij mijn laatste boek bijvoorbeeld merk ik dat het veel mensen wel triggert rond racisme.

 

 

 

Heb jij ook een wens voor het klimaat? We hebben jouw stem nodig!

Related Posts

04 dec
Volg het klimaatnieuws in Belgi

In deze blogpost verzamelen we interessante artikels over klimaatnieuws in Belgi?. We blijven deze post updaten gedurende de twee weken van de COP21, dus surf regelmatig eens terug voor nieuw leesvoer.   Al zes jaar wachten op klimaatakkoord: Sofie Defour spoort onze ministers aan om hun broek op te trekken:?http://bit.ly/1RsAz5z Bieke Purnelle vraagt zich af

27 nov
Post van het klimaatpeloton #dag1

Student internationale politiek en en JNM-er Lennert De Vroey bezorgt ons de dagelijkse post van het klimaatpeloton op weg naar Parijs.?     Beste lezer,   Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn. Er zijn vast nog po?tischer weerspreuken te vinden, maar deze weet in elk geval goed de brute overgang

15 aug
In één dag naar Parijs

Op 15 augustus hebben vrijwilligers van Climate Express in ??n dag naar Parijs gefietst voor het klimaat. Op initiatief van vrijwilliger Glenn Valentin sprongen enkele koersliefhebbers en ook professioneel ex-wielrenner Johan Museeuw mee op de kar. Met deze fietsstunt wilden ze mensen aanmoedigen om mee te gaan met Climate Express naar de 21e klimaattop in

Comments

Leave a comment