De klimaatwens van Annelies Verbeke

Een kunstwerk dat groeit met elke persoonlijke klimaatwens die wordt ingestuurd, dat is The Growing Picture. Vandaag kwam Annelies Verbeke, schrijfster van vier romans en drie verhalenbundels, langs met haar klimaatwens. En die luidt als volgt:

 

IMG_2940

“Ik wens dat er een toenemend bewustzijn komt rond de verbondenheid van klimaatverandering en andere milieuproblemen met andere internationale problemen (vb. teloorgegane landbouwgrond in Nigeria zorgt voor meer rekruten voor Boko Haram, meer economische vluchtelingen). En verder wens ik dat treinreizen goedkoper worden dan vliegtuigreizen.”

 


Wij maakten van de gelegenheid gebruik om Annelies nog een paar vraagjes te stellen.

 

Waarom steun je Climate Express?
Er gebeurt nog steeds te weinig voor het klimaat en het milieu, terwijl er nog zeer veel moet veranderen. Ik vind het vooral belangrijk om een brede bewustwording te genereren.

 

Hoe probeer je zelf je steentje bij te dragen?
Door allerhande nieuwe gewoonten aan te nemen en kleine dingen te doen. Zoals biologische voeding kopen, het openbaar vervoer nemen, minder vlees eten,… Ik voel me wel vaak schuldig omwille van mijn grote voetafdruk. Ik stap regelmatig in het vliegtuig voor mijn werk. Ik betreur dat, maar ik kan er zelf niet veel aan veranderen. Daarom wens ik dat er meer wordt ge?nvesteerd in treinreizen in plaats van vliegtuigreizen.

 

Hoe zie je de toekomst?
Er zijn vandaag zeer grote problemen in de wereld die mensen afschrikken. Zolang deze problemen niet in hun geheel en mondiaal bekeken worden, zal het moeilijk blijven om deze aan te pakken. Politici moeten hier belangrijke beslissingen in nemen.

 

Kunnen ook burgers daar een rol in spelen?
Jazeker, maar ik weet niet hoe hoopvol ik daarover ben. We staan tegenover enorme economische krachten. Gelukkig zijn er mentaliteitswijzigingen mogelijk. Die zijn er ook al geweest rond milieu, denk bijvoorbeeld aan afval niet laten rondslingeren en recycleren.

 

Hoe denk je dat een bijdrage geleverd kan worden vanuit de cultuur, vanuit kunst, boeken?
Persoonlijk denk ik dat fictie nooit met de bedoeling geschreven is om dingen te veranderen, maar eerder vanuit persoonlijke ervaringen ontstaat. Dat leert ons veel over hoe mensen zijn, wat zeer waardevol en leerzaam is. Vaak is dat ook verbonden met de sociale dimensie van de samenleving. In het kader van de klimaatverandering zullen immers de armsten het eerste slachtoffer zijn. Ik zie non-fictie als een beter medium om dergelijke boodschappen krachtig over te brengen. Maar fictie kan wel een trigger vormen voor bepaalde onderwerpen. Bij mijn laatste boek bijvoorbeeld merk ik dat het veel mensen wel triggert rond racisme.

 

 

 

Heb jij ook een wens voor het klimaat? We hebben jouw stem nodig!

Related Posts

04 aug
Gentse Klimaattour

Op dinsdag 4 augustus ontvingen Climate Express en Klimaatcoalitie de enthousiaste groep van Alternatiba Tour met een heuse fietsactie doorheen de stad en een slotevenement in de volkse moestuinen van de Boerse Poort. Ongeveer 100 mensen namen eraan deel. We hebben de dag be?indigd met een solidaire maaltijd van mobiele actiekeuken Kokerellen, een mini-conferentie van

01 dec
Post van het klimaatpeloton #nabeschouwing

Student internationale politiek en en JNM-er Lennert De Vroey bezorgt ons de dagelijkse post van het klimaatpeloton op weg naar Parijs. Dit is zijn laatste bijdrage! Een dag na aankomst blikt hij terug op de fietstocht naar Parijs en vooruit op de mars naar Oostende op 6 december.   Beste lezer,   Al is het

27 nov
Post van het klimaatpeloton #dag2

Student internationale politiek en en JNM-er Lennert De Vroey bezorgt ons de dagelijkse post van het klimaatpeloton op weg naar Parijs.?     Beste lezer,   In Brussel vindt dit weekend een extra Europese top over veiligheid plaats. De grote nood aan regionale politie op die plek is de directe aanleiding om de voor zondag

Comments

Leave a comment