Climate Express stelt klimaatmars een week uit, nu zondag lokale acties

Brussel, 27 november – Ook na twee geannuleerde klimaatmarsen laat de burgerbeweging Climate Express zich niet muilkorven. De klimaatmars van 29 november in Oostende wordt een week uitgesteld naar 6 december. Maar ook 29 november blijf in het teken van het klimaat staan. De organisatie roept elke burger op om zondag op zoek te gaan naar ?een veilig plekje? voor een creatieve lokale actie.

?

Na de aanslagen in Parijs werd de grote internationale klimaatmars van 29 november afgelast. Climate Express stuurde de plannen bij en werkte een sterk symbolisch alternatief uit in Oostende. Woensdag ontving de organisatie echter het bericht dat de toelating voor deze mars werd ingetrokken. De politie in Oostende is opgevorderd door de federale politie om de zone Brussel te versterken voor de beveiliging van de Europese top.

?

Daarom werd meteen gezocht naar een alternatief. In overeenstemming met de stad Oostende werd ervoor gekozen om de klimaatmars met een week uit te stellen. ?We begrijpen de moeilijke context, maar veiligheid is ook een kwestie van politieke prioriteiten. De klimaattop in Parijs is een sleutelmoment. De burger moet dan ook zijn democratisch recht kunnen uitoefenen om massaal op straat te komen voor de toekomst van onze planeet?, zegt Natalie Eggermont, voorzitster van Climate Express.

?

Climate Express benadrukt het belang van de mogelijkheid tot een massamanifestatie, maar wil ook dat 29 november in het teken van het klimaat blijft staan. ?Op zondag 29 november komen mensen wereldwijd op straat voor een ambitieus en rechtvaardig klimaatakkoord: in 150 landen, op alle continenten. Ook Belgi? zal niet ontbreken. Aangezien de politici ons geen veiligheid kunnen garanderen op ??n plaats, roepen we op om lokaal op ?veilige plaatsen? creatief actie te voeren tegen de opwarming van het klimaat?, zegt Eggermont. ?

?

Onder de hashtag #WeAreMarching kunnen burgers, alleen of in groep, hun eigen ?klimaatactie? met de rest van de wereld delen via sociale media. In groep op straat, in het Gentse Gravensteen, in een burcht van zand op het strand van Oostende of in eigen huis. Climate Express rekent hiervoor op het Belgische gevoel voor humor. ?In het land van het surrealisme hebben we er vertrouwen in dat mensen diverse, kleurrijke en vooral positieve boodschappen de wereld in zullen sturen?, zegt Eggermont. ?Volgende week kunnen we dan al onze klimaatwensen samenvoegen tot een mars van alternatieven en hoop in Oostende?.

?

Woordvoerders:

Natalie Eggermont (Climate Express) – 0477/44 07 01

Related Posts

15 nov
Warschau 2013: fotoverslag in De Standaard
Nieuws // 0

V??r de Climate Express was er de Trein naar Warschau, een speciaal ingelegde trein met honderden?Belgische Klimaatactivisten?en?als eindbestemming de 19de klimaattop in Polen in 2013. De Trein naar Warschau heeft een grote?rol gespeeld in het ontstaan van de Climate Express. Tijdens de treinreis en de protestmars?ontstond een dubbel gevoel. Een enorme positieve energie onder de

24 nov
De Slimste Bus – programma op trein en bus

Wie?een zitje boekte?op de treinen en bussen van Climate Express zal?zich geen minuut vervelen. Een dagje betogen wordt een waar avontuur met muziek, quizzen, uitwisseling en debat. Want niets beter om de klimaatbeweging te doen groeien dan enthousiaste mensen voor een aantal uurtjes samen te brengen.   Op de bussen maken we je rustig wakker

12 nov
Op ontbijt met Waals minister van Energie Furlan
Nieuws // 0

Afgelopen maandag (09/11) mochten vertegenwoordigers van Climate Express, de Franstalige Jeugdraad en het Platform Klimaatrechtvaardigheid op ontbijt met de Waalse minister van Energie Paul Furlan (PS). Een paar weken voor de klimaattop in Parijs was het d? gelegenheid om de minister Climate Express voor te stellen, onze aanbevelingen over te maken en een aantal heikele

Comments

Stadsbader Marian
november 30, 2015

Beste,
Ik krijg veel vragen rond de actie zondag 6 december. Wij zullen uiteraard met zoveel mogelijk aanwezig zijn. Waar krijg ik praktische informatie?
Is er nog hulp nodig? Geef gerust een seintje. We zitten in Oostende dus dcihtbij 🙂
Met vriendelijke groeten,
Marian Stadsbader
Regioverantwoordelijke ACV Oostende

Leave a comment