Climate Express stelt klimaatmars een week uit, nu zondag lokale acties

Brussel, 27 november – Ook na twee geannuleerde klimaatmarsen laat de burgerbeweging Climate Express zich niet muilkorven. De klimaatmars van 29 november in Oostende wordt een week uitgesteld naar 6 december. Maar ook 29 november blijf in het teken van het klimaat staan. De organisatie roept elke burger op om zondag op zoek te gaan naar ?een veilig plekje? voor een creatieve lokale actie.

?

Na de aanslagen in Parijs werd de grote internationale klimaatmars van 29 november afgelast. Climate Express stuurde de plannen bij en werkte een sterk symbolisch alternatief uit in Oostende. Woensdag ontving de organisatie echter het bericht dat de toelating voor deze mars werd ingetrokken. De politie in Oostende is opgevorderd door de federale politie om de zone Brussel te versterken voor de beveiliging van de Europese top.

?

Daarom werd meteen gezocht naar een alternatief. In overeenstemming met de stad Oostende werd ervoor gekozen om de klimaatmars met een week uit te stellen. ?We begrijpen de moeilijke context, maar veiligheid is ook een kwestie van politieke prioriteiten. De klimaattop in Parijs is een sleutelmoment. De burger moet dan ook zijn democratisch recht kunnen uitoefenen om massaal op straat te komen voor de toekomst van onze planeet?, zegt Natalie Eggermont, voorzitster van Climate Express.

?

Climate Express benadrukt het belang van de mogelijkheid tot een massamanifestatie, maar wil ook dat 29 november in het teken van het klimaat blijft staan. ?Op zondag 29 november komen mensen wereldwijd op straat voor een ambitieus en rechtvaardig klimaatakkoord: in 150 landen, op alle continenten. Ook Belgi? zal niet ontbreken. Aangezien de politici ons geen veiligheid kunnen garanderen op ??n plaats, roepen we op om lokaal op ?veilige plaatsen? creatief actie te voeren tegen de opwarming van het klimaat?, zegt Eggermont. ?

?

Onder de hashtag #WeAreMarching kunnen burgers, alleen of in groep, hun eigen ?klimaatactie? met de rest van de wereld delen via sociale media. In groep op straat, in het Gentse Gravensteen, in een burcht van zand op het strand van Oostende of in eigen huis. Climate Express rekent hiervoor op het Belgische gevoel voor humor. ?In het land van het surrealisme hebben we er vertrouwen in dat mensen diverse, kleurrijke en vooral positieve boodschappen de wereld in zullen sturen?, zegt Eggermont. ?Volgende week kunnen we dan al onze klimaatwensen samenvoegen tot een mars van alternatieven en hoop in Oostende?.

?

Woordvoerders:

Natalie Eggermont (Climate Express) – 0477/44 07 01

Related Posts

15 nov
Warschau 2013: Het Journaal
Nieuws // 0

V??r de Climate Express was er de Trein naar Warschau, een speciaal ingelegde trein met honderden?Belgische Klimaatactivisten?en?als eindbestemming de 19de klimaattop in Polen in 2013. De Trein naar Warschau heeft een grote?rol gespeeld in het ontstaan van de Climate Express. Tijdens de treinreis en de protestmars?ontstond een dubbel gevoel. Een enorme positieve energie onder de

29 apr
De Train Challenge
Nieuws // 0

Om naar de klimaattop van Warschau te gaan zaten Julie Van Houtryve en Pieter Becuwe in 2013?twee keer 20u op de trein. Om de boodschap van Climate Express bekender te maken in de aanloop naar de top in Parijs in december van dit jaar, wilden ze dat record in het weekend van 17 en 18

24 dec
Terugbetaling tickets
Nieuws // 1

Belangrijk: deadline terugbetalingen verlengd tot 1 maart Aangezien de klimaatmars in Parijs niet kon doorgaan betaalt Climate Express de tickets terug. Omwille van privacyredenen beschikken wij echter niet over de rekeninggegevens van de reizigers. Daarom kun je tot 1 maart je terugbetaling aanvragen. TERUGBETALINGSFORMULIER FAQ Context In de nasleep van de aanslagen in Parijs werd

Comments

Stadsbader Marian
november 30, 2015

Beste,
Ik krijg veel vragen rond de actie zondag 6 december. Wij zullen uiteraard met zoveel mogelijk aanwezig zijn. Waar krijg ik praktische informatie?
Is er nog hulp nodig? Geef gerust een seintje. We zitten in Oostende dus dcihtbij 🙂
Met vriendelijke groeten,
Marian Stadsbader
Regioverantwoordelijke ACV Oostende

Leave a comment