Post van het klimaatpeloton #dag1

Student internationale politiek en en JNM-er Lennert De Vroey bezorgt ons de dagelijkse post van het klimaatpeloton op weg naar Parijs.?

 

foto lennert

 

Beste lezer,

 

Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn. Er zijn vast nog po?tischer weerspreuken te vinden, maar deze weet in elk geval goed de brute overgang van terrasjesweer naar verkleumde vingers te vatten. Aan de vooravond van een 380 kilometer lange fietstocht van Halle naar Parijs betekent dat een zak die bol staat van wollen truien, windstoppers en waterdichte regenkledij, als remedie tegen een eerste vastberaden winterprik.

 

Het is een koude die ook symbolisch wel kan tellen, als zintuiglijke metafoor voor de plotse kilte die sinds een dag of tien zo alomtegenwoordig lijkt. Vreemde tijden, die ervoor zorgen dat mijn ruim 300 kompanen en ik morgen niet vanuit de hoofdstad, maar het nabijgelegen Halle onze tocht naar de klimaattop in Parijs aanvatten; en dat we daar op zondag niet massaal zullen afzakken naar R?publique om nog eens 9000 andere landgenoten te vervoegen, maar in alle vroegte de bus richting de grote klimaatmars in Oostende zullen nemen. Vreemde tijden, die ons echter niet ontmoedigen: misschien meer nog dan tevoren dragen we in onze fietszakken de zo noodzakelijke hoop mee dat de wereld beter kan, en het enthousiasme om daar volop zelf mee voor te zorgen ? overtuigingen die met elke pedaalslag alleen maar sterker zullen worden.

 

Dat de kortste weg van Brussel naar Oostende niet langs de Eiffeltoren loopt, hoef je ons heus niet te vertellen. Maar iedere fiets-, loop- of boottocht, elke flashmob, mars of manifestatie, is uiteindelijk niets anders dan een symbolische schreeuw om gehoord te worden, een sterk signaal van burgers naar beleidsmakers. En een sterk signaal is precies wat we met de fietskaravaan willen geven: we brengen de zes eisen van Climate Express, die tienduizend Belgen in Oostende nog eens kracht zullen bijzetten, alvast zelf naar de onderhandelaars toe. Omdat we vinden dat een bindend, ambitieus klimaatakkoord een voor iedereen rechtvaardige transitie van fossiel naar 100 % hernieuwbaar moet verzekeren.? En met de fietstocht zelf zetten we meteen ook onze laatste vraag in de verf: als de COP en het besluitvormingsproces doorgaan, moet ook de burger zijn stem kunnen laten horen. Terwijl we naar Parijs bollen zullen niet enkel driehonderd paar kuiten, maar ook de democratie aan het werk zijn.

 

vertrek fietsers

 

De trip van deze week wordt in vele opzichten een opwarmer: voor de COP, die volgende maandag van start gaat; voor de ?klimaatbeweging? (die zijn zo gek nog niet, maar dat merk je nog wel); voor iedereen die zondag, waar ook ter wereld, op straat komt om de onderhandelaars het broodnodige duwtje in de rug te geven; en voor mezelf, nieuwsgierig naar de ongetwijfeld inspirerende en hartverwarmende momenten en ontmoetingen die me wachten. Veel meer daarover de komende dagen, want ook dit bericht is eigenlijk maar een opwarmertje: vanaf morgen kom je hier alles te weten over de avonturen van het fietspeloton.

 

Ik scroll nog gauw even door GPS-data en hoogteprofielen, maar ze zullen de pret en motivatie niet bederven. Er is genoeg de moeite waard om voor te trappen ? al was het maar de wens dat die gekke weerspreuken ook binnen vijftig jaar nog bruikbaar zijn.

Related Posts

04 aug
Gentse Klimaattour

Op dinsdag 4 augustus ontvingen Climate Express en Klimaatcoalitie de enthousiaste groep van Alternatiba Tour met een heuse fietsactie doorheen de stad en een slotevenement in de volkse moestuinen van de Boerse Poort. Ongeveer 100 mensen namen eraan deel. We hebben de dag be?indigd met een solidaire maaltijd van mobiele actiekeuken Kokerellen, een mini-conferentie van

18 nov
Trendstop: COP23 – Groot spandoek “Save the climate – Belgium Act Now” aan Jubelpark opgehangen

(Belga) Naar aanleiding van het slot van de klimaattop COP23 in Bonn hebben klimaatactivisten vandaag een groot spandoek van 17 meter lang opgehangen onder de boog van het Jubelpark in Brussel. De boodschap van #BelgiumActNow luidt “Save the climate – Belgium Act Now”. Andere activisten schilderden een rode lijn op de gevel van het kabinet

07 aug
Ben jij het nieuwe Climate Express talent?

Eind november rijden we met 500 fietsers, 3 treinen en 100 bussen naar de Arc de Triomphe en daar hoort een sound bij! ?Let?s #movetheclimate by music, dat is ons doel. Waag je kans, samen schrijven we geschiedenis!

Comments

Leave a comment