Post van het klimaatpeloton #dag2

Student internationale politiek en en JNM-er Lennert De Vroey bezorgt ons de dagelijkse post van het klimaatpeloton op weg naar Parijs.?

 

foto lennert

 

Beste lezer,

 

In Brussel vindt dit weekend een extra Europese top over veiligheid plaats. De grote nood aan regionale politie op die plek is de directe aanleiding om de voor zondag geplande klimaatmars in Oostende te verbieden. Na eerdere weigeringen in Parijs en Brussel, was dat de laatste kans op massamobilisatie voor het klimaat in ons land (terwijl op 29 november wel wereldwijd betoogd wordt). De mars moet dus wijken voor een top over veiligheid. En dat is bijzonder ironisch.

 

2 jaar, 10.000 stemmen

 

Ik was er niet bij, twee jaar geleden, toen een handvol jonge mensen met het idee van Climate Express op de proppen kwam. Ik was er niet bij, toen dat idee vervolgens uitgroeide tot een goed gerunde organisatie met een poel van 200 vrijwilligers. Ook niet toen ze twee treinen en tientallen bussen richting Parijs wisten te regelen. Ik was er niet bij, toen ze een vijfdaagse tocht voor ruim 300 fietsers uit de grond stampten.

 

Maar soms was ik er wel bij.? Op een vergadering hier, een actie daar. Ik zag hoe ze groeiden, overtuigden en enthousiasmeerden, en er tenslotte in slaagden bijna 10.000 Belgen te mobiliseren om op een zondag in Parijs op straat te komen voor een ambitieus klimaatbeleid. En momenteel ben ik er bij, als ??n van de 300 gelukkigen op de bewuste fietstocht, waar ik van dichtbij moest vernemen dat die 10.000 bezorgde burgers geen kans meer krijgen om hun stem te laten horen.

 

Radicalisering

 

Temidden van de onwaarschaanlijke hoeveelheid positieve energie die op zo?n tocht aanwezig is, komt zulk nieuws bijzonder hard aan. Maar verslagenheid en gelatenheid maken toch gauw alweer plaats voor vastberadenheid, met verontwaardiging als katalysator: omdat, wat er ook gebeurt, het besef dat de strijd tegen klimaatopwarming niet kan en mag opgegeven worden, toch altijd meefietst.

 

Want wat kan er er dan nog wel? Als je als pleitbezorger van de grootste uitdaging van onze tijd nauwelijks wordt geconsulteerd, betuttelend op eigen verantwoordelijkheden wordt gewezen en enkel wat mag rommelen in de marge als het toevallig past in de agenda, is dat behoorlijk frustrerend. Of om in actuele veiligheidstermen te blijven: je zou voor minder ?radicaliseren?.

 

Volgens sommigen is het misschien al radicaal om, ook na de afgelasting van de grote Marche Mondiale, toch nog door regen en wind naar Parijs te fietsen; of om een transitie naar hernieuwbare energie te eisen, om overheden op de plicht te wijzen om het leefmilieu te beschermen. Als dat een radicale vorm van activisme is, wil ik gerust gezellig verder radicaliseren. Want is de relatieve stilte rond de ?COP van de waarheid?, het uitblijven van politieke actie in verband met klimaatverandering of de fatalistische halsstarrigheid waarmee men aan fossiele brandstoffen blijft vasthouden, niet nog veel radicaler?

 

Tijd om te luisteren

?

De grote ellende is dat een thema dat bij uitstek zou moeten verbinden (zorg voor het klimaat en de wereld zoals we die kennen), verhardt tot een strijd van wij tegen zij. En dat terwijl doordacht klimaatbeleid net over een gigantisch potentieel beschikt om de wereld een heel stuk rechtvaardiger en ? jawel ? veiliger te maken.

 

Voorlopig fiets ik gewoon verder, gelauwerd door de solidariteit en vastberadenheid van mijn 300 metgezellen. Ondertussen vraag ik me wel af hoe die 9700 anderen hun stem nog kunnen laten horen ? zonder verder richting ?radicale hoek? te moeten afdrijven. En eigenlijk is er maar ??n tip voor beleidsmakers, in Belgi? en ver daarbuiten: doe eindelijk eens je best om te luisteren.

 

DSC_7702

Foto: Davy De Pauw

 

Related Posts

27 nov
Post van het klimaatpeloton #dag1

Student internationale politiek en en JNM-er Lennert De Vroey bezorgt ons de dagelijkse post van het klimaatpeloton op weg naar Parijs.?     Beste lezer,   Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn. Er zijn vast nog po?tischer weerspreuken te vinden, maar deze weet in elk geval goed de brute overgang

18 nov
Trendstop: COP23 – Groot spandoek “Save the climate – Belgium Act Now” aan Jubelpark opgehangen

(Belga) Naar aanleiding van het slot van de klimaattop COP23 in Bonn hebben klimaatactivisten vandaag een groot spandoek van 17 meter lang opgehangen onder de boog van het Jubelpark in Brussel. De boodschap van #BelgiumActNow luidt “Save the climate – Belgium Act Now”. Andere activisten schilderden een rode lijn op de gevel van het kabinet

13 okt
Skatchou Bottos schrijft song voor Climate Express

Geen strijd zonder muziek. Samen met Poppunt en muziektempel Ancienne Belgique ging Climate Express afgelopen zomer op zoek naar de juiste beats en chords om de mobilisatie naar de klimaattop in Parijs muzikaal te ondersteunen. Voor het tweede luik van de?muziekwedstrijd beluisterden?jurylid van dienst Pieter Embrechts en Climate Express de niet minder dan 66 ingestuurde

Comments

Leave a comment