Post van het klimaatpeloton #dag3

Student internationale politiek en en JNM-er Lennert De Vroey bezorgt ons de dagelijkse post van het klimaatpeloton op weg naar Parijs.?

 

foto lennert

 

Beste lezer,

 

We zijn inmiddels twee dagen en zo?n 150 kilometer ver, knus ge?nstalleerd in een verbluffend grote sporthal die ? net als gisteren trouwens ? verbluffend snel is volgelopen met matjes, luchtbedden en slaapzakken van een kleine driehonderd fietsers.

 

Het zijn twee mooie dagen geweest: we bolden over rustige wegen van kerktoren naar kerktoren, zagen bakkers gisteren al heel snel plaats maken voor boulangeries en onze nationale driekleur deze middag voor de Franse tricolore. Ik sprak met studenten en gepensioneerden op de fiets, warmde me met elektriciens en beleidsmedewerkers aan koffie op de lunchplek en dronk ?s avonds biologische pintjes in een bar met uitgeputte lichamen die het slapengaan toch nog even wilden uitstellen. Temidden van zoveel positieve energie konden ook regen, ijswater en tegenwind de pret niet drukken. Vandaag kreeg onze samenscholing echter met een zwaardere domper af te rekenen.

 

Vanochtend leek er met een uitgebreid ontbijt, prima motivatie en stralende herfstzon nochtans geen vuiltje aan de lucht. Maar terwijl we een uitgestrekt for?t domaniale doorkruisten wisten we nog niet dat de voor zondag geplande grote mars in Oostende niet mag doorgaan.

 

Dat nieuws bereikte mijn pelotonnetje rond halfeen in een oer-Frans barretje naast de mairie van een al even Frans dorp, bij het genot van een picon vin blanc of caf? noir. De boodschap, tot bij ons gekomen via Ole?s telefoon, miste zijn effect niet. Zorgen over borrelhapjes leken plots ver weg en maakten plaats voor een soort algemene gelatenheid ? gelatenheid, maar ook verontwaardiging. Het moet dat laatste zijn dat ervoor zorgde dat iets wat neigde naar verslagenheid bij de toen twintig Belgen in Brasserie La Mairie al gauw overging in vastberadenheid: Parijs blijft ons doel, en dat is meer dan ooit nodig.

 

Soortgelijke reacties wanneer even later bij de lunch de hele groep wordt ingelicht; de gedachten gaan ook naar de vele vrijwilligers die twee jaar van waanzinnig engagement gedeeltelijk in rook zien opgaan. Maar dat willen we zo min mogelijk laten gebeuren. ?Wij zijn wat er overblijft van Climate Express!?, klinkt het. Dus blijven we rijden, op driehonderd paar wielen. We gooien twee jaar werk en vooral ook de boodschap van 10.000 bezorgde Belgen niet zomaar weg. Als pleitbezorgers tegen wil en dank moeten we die rol serieus nemen: we besloten om vanavond nog eens goed met z?n allen na te denken hoe we onze stem zo luid mogelijk kunnen laten horen. Na het ongetwijfeld voortreffelijk avondmaal dat er zit aan te komen is het alweer zover, dus rond ik stilaan af. Volgende keer meer daarover.

 

 

Tot slot nog even terug naar Brasserie La Mairie: voor we daar de deur achter ons dicht trokken, leek het wel alsof de Franse radio ons nog een hart onder de riem wilde steken. We hebben het caf? verlaten op de tonen van Live is Life, meekwelend alsof we niet ??n, maar minstens vijf picons op hadden. En niet alleen het dankbare nana-nanana, zeker ook de bridge hebben we luidkeels versterkt:

 

When we all give the power

We all give the best

Every minute af an hour

Don?t think about a rest

 

Dat is vr?gen om een hashtag, nietwaar? #niettestoppen

 

Related Posts

26 okt
Zoek je kli-maat #10000toParis

Al 5000 landgenoten schreven zich in voor de Climate Express! Het doel van 10.000 Belgen in Parijs is nu nog maar een boogscheut van ons verwijderd. Immers, als iedereen ??n vriend(in) overtuigt om ook mee te gaan, staat de teller binnen de kortste keren op 10.000.   Trek dus je stoute schoenen aan en ga

28 okt
Growing picture zkt klmtwns

Nog ??n maand te gaan tot Parijs… en het burgerprotest?komt op stoom. Hoog tijd om te polsen naar wat er leeft over het klimaatthema onder het brede publiek. Daarom bedachten?twee KASK-studenten een interactief kunstwerk voor #movetheclimatebyart. Jonathan Verheye en Juli Kurris ontwierpen een kunstwerk dat groeit met elke persoonlijke boodschap over klimaat die hen wordt

04 dec
Wij zijn de hernieuwbare wind die het fossiele systeem zal wegblazen

Natalie Eggermont, de voorzitster van Climate Express, schreef een boek over de klimaatproblematiek en het belang van de opbouw van een sterke burgerbeweging. Over?welke “Sporen van Verandering” de klimaatbeweging kan bewandelen om ons uit het slop te halen.   Een warme oproep om, in de spirit van haar epiloog “De trein blijft rijden”, op 6

Comments

Leave a comment