Volg de COP21

In deze blogpost verzamelen we interessante artikels over de klimaattop in Parijs. We blijven deze post updaten gedurende de twee weken van de COP21. Surf dus regelmatig eens terug voor nieuw leesvoer.

 

AMBITIEUS AKKOORD:

 

Bekijk onze infographic over wat er op tafel ligt in Parijs en wat de strijdpunten zijn (klik op de afbeelding om te lezen).

 

3. Climatemagazine NED FINAAL-05

 

  • Jelmer Mommers praat je bij over de agenda in Parijs en het niveau van de ambities in 15 vragen en antwoorden.
  • Carbon Brief maakte een handige interactieve gids over alle onderwerpen?in het akkoord van Parijs. De gids maakt een handige opsplitsing tussen wat waarschijnlijk juridisch bindend zal zijn (het akkoord) en wat niet (de COP beslissingen).
  • Landen moesten al voor de aanvang van de klimaattop?hun ambities indienen bij de VN. Hier een overzicht van wie wat beloofde te doen. Deze ambities zetten ons echter op een traject naar 2,7?C opwarming. Daarom is het?belangrijk dat er een mechanisme uitgewerkt wordt om de ambities aan te scherpen. Over de rapportering binnen dat mechanisme en de transparantie is nog veel onenigheid, vooral tussen ge?ndustrialiseerde en ontwikkelende landen.
  • Elk land heeft zijn eigen delegatie, maar er bestaan ook heel wat groepen van gelijkgestemden die samen onderhandelen. Carbon Brief maakte een interactieve?visual van deze landengroepen?en legt uit?wat hun standpunten zijn over de belangrijke thema’s.
  • Carbon Brief maakte een analyse van de speeches van de wereldleiders op dag 1 van de COP21.
  • Er is nog veel onenigheid over of het akkoord ons onder 2?C of onder 1,5?C opwarming moet houden. The Guardian legt uit wat die graden nu eigenlijk betekenen.

 

KLIMAATFINANCIERING

 

  • Nieuw onderzoek van Oxfam: de rijkste 10% van de wereldbevolking is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de CO2-uitstoot.?

 

ENERGIEMIX

 

 

CORPORATE CAPTURE

 

 

DE NOOD IS HOOG

 

Related Posts

25 nov
Klimaatmobilisatie meer dan ooit #niettestoppen
Nieuws // 2

Climate Express en Klimaatcoalitie ontvingen deze voormiddag het bericht dat de toelating voor de geplande klimaatmars in Oostende werd ingetrokken. De politie in Oostende is opgevorderd door de federale politie om de zone Brussel te versterken voor de beveiliging van de Europese top. Na Parijs en Brussel is het nu al de derde maal dat

29 apr
World Social Forum Tunis
Opinie // 0

In maart werd in Tunis het World Social Forum gehouden, een jaarlijkse bijeenkomst van organisaties uit het maatschappelijk middenveld, die deel uitmaken van een steeds groeiende?globale civil society. Vier Climate Expressers?van de werkgroep Interactie, die onze internationale connecties versterkt,?David Goedem?, Maarten Depypere, Flore Nollet en Pauline Delgrange, staken de Middellandse Zee over per boot, om

15 nov
Warschau 2013: Het Journaal
Nieuws // 0

V??r de Climate Express was er de Trein naar Warschau, een speciaal ingelegde trein met honderden?Belgische Klimaatactivisten?en?als eindbestemming de 19de klimaattop in Polen in 2013. De Trein naar Warschau heeft een grote?rol gespeeld in het ontstaan van de Climate Express. Tijdens de treinreis en de protestmars?ontstond een dubbel gevoel. Een enorme positieve energie onder de

Comments

Leave a comment