Volg de COP21

In deze blogpost verzamelen we interessante artikels over de klimaattop in Parijs. We blijven deze post updaten gedurende de twee weken van de COP21. Surf dus regelmatig eens terug voor nieuw leesvoer.

 

AMBITIEUS AKKOORD:

 

Bekijk onze infographic over wat er op tafel ligt in Parijs en wat de strijdpunten zijn (klik op de afbeelding om te lezen).

 

3. Climatemagazine NED FINAAL-05

 

  • Jelmer Mommers praat je bij over de agenda in Parijs en het niveau van de ambities in 15 vragen en antwoorden.
  • Carbon Brief maakte een handige interactieve gids over alle onderwerpen?in het akkoord van Parijs. De gids maakt een handige opsplitsing tussen wat waarschijnlijk juridisch bindend zal zijn (het akkoord) en wat niet (de COP beslissingen).
  • Landen moesten al voor de aanvang van de klimaattop?hun ambities indienen bij de VN. Hier een overzicht van wie wat beloofde te doen. Deze ambities zetten ons echter op een traject naar 2,7?C opwarming. Daarom is het?belangrijk dat er een mechanisme uitgewerkt wordt om de ambities aan te scherpen. Over de rapportering binnen dat mechanisme en de transparantie is nog veel onenigheid, vooral tussen ge?ndustrialiseerde en ontwikkelende landen.
  • Elk land heeft zijn eigen delegatie, maar er bestaan ook heel wat groepen van gelijkgestemden die samen onderhandelen. Carbon Brief maakte een interactieve?visual van deze landengroepen?en legt uit?wat hun standpunten zijn over de belangrijke thema’s.
  • Carbon Brief maakte een analyse van de speeches van de wereldleiders op dag 1 van de COP21.
  • Er is nog veel onenigheid over of het akkoord ons onder 2?C of onder 1,5?C opwarming moet houden. The Guardian legt uit wat die graden nu eigenlijk betekenen.

 

KLIMAATFINANCIERING

 

  • Nieuw onderzoek van Oxfam: de rijkste 10% van de wereldbevolking is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de CO2-uitstoot.?

 

ENERGIEMIX

 

 

CORPORATE CAPTURE

 

 

DE NOOD IS HOOG

 

Related Posts

03 dec
Sterren voor sterk klimaatakkoord beter dan ooit
Opinie // 0

Joeri Thijs, Greenpeace   Mijn verwachtingen voor de klimaattop in Parijs zijn hoog, maar ik ben ook niet na?ef. De desillusie na die vorige klimaattop onder hoogspanning, zes jaar geleden in Kopenhagen, liet zijn sporen na.   Toch staan de sterren beter dan ooit voor een grote stap voorwaarts in de strijd tegen de klimaatverandering.

19 nov
Klimaatmars in Parijs afgelast, Climate Express & Klimaatcoalitie werken aan sterk alternatief in Belgi
Nieuws // 0

Ten gevolge van de aanslagen op 13 november, heeft de Franse regering beslist om het merendeel van de evenementen te annuleren die werden georganiseerd rond de COP21 over het klimaat. Een beslissing die de Klimaatcoalitie en Climate Express betreuren, want zij stonden op het punt om 9500 Belgen mee te nemen naar Parijs op 29

03 dec
Screening Disruption
Nieuws // 0

Op 21 november organiseerde Climate Express samen met JNM de allereerste Belgische screening van de klimaatfilm ‘DISRUPTION’ in Cinema Aventure in Brussel. De?film is een knap staaltje documentairekunst die toont waar we op dit moment staan wat betreft klimaatverandering en waarom het zo moeilijk is om de structurele veranderingen in te zetten.?Rode draad in de

Comments

Leave a comment