Wij zijn de hernieuwbare wind die het fossiele systeem zal wegblazen

Natalie Eggermont, de voorzitster van Climate Express, schreef een boek over de klimaatproblematiek en het belang van de opbouw van een sterke burgerbeweging. Over?welke “Sporen van Verandering” de klimaatbeweging kan bewandelen om ons uit het slop te halen.

 

Een warme oproep om, in de spirit van haar epiloog “De trein blijft rijden”, op 6 december naar Oostende af te zakken voor de grote klimaatmars.

 

De trein blijft rijden

Hoe we alle registers van het maatschappelijk verzet moeten opentrekken. En hoe we morgen helden zullen zijn.

 

En zo eindigt mijn verhaal bij een nieuw begin. De trein blijft rijden. De klimaatbeweging zwengelt aan, sneller dan het zeeniveau en de temperatuur van de aarde stijgen, en is niet meer te stoppen. De fossiele brandstofbedrijven zijn misschien schatrijk, moreel zijn ze het faillissement nabij. De zoete broodjes die de bedrijven en hun politieke aanhangsels ons verkopen gaan niet meer over de toonbank. Het huidig economisch denken is even fossiel als de brandstof waarop het gebaseerd is. Een alternatief samenlevingsmodel dringt zich op en krijgt de wind in de zeilen.

 

De klimaatbeweging krijgt versterking uit alle hoeken van de maatschappij. Na de Vancouver Verklaring van het Internationaal Vakverbond, kwam de paus met Laudato Si en even later sloten ook de moslimleiders zich aan. ?Eenheid in diversiteit?, is het motto van Climate Express. Eendracht maakt macht, nietwaar? Organisaties van alle slag hangen hun wagon aan onze trein: ngo?s, jeugdbewegingen, de vakbonden, cultuurhuizen, co?peraties, steden en gemeenten, universiteiten en scholen, artiesten en wielrenners, de Gezinsbond en KVLV, de grootste vrouwenbeweging van het land.

 

De tijd dat geitenwollensokkenactivisten het klimaatdebat voerden ligt ver achter ons. En de tijd dat Shell en Exxon geloofwaardig overkwamen met de bewering dat we binnen veertig jaar nog steeds in de aardbodem zullen peuteren voor de helft van onze energievoorziening ook. Zoals Bob Dylan zong: ?The times they are a-changin?. De toekomst is hernieuwbaar en begint vandaag.

 

Spring aan boord van Climate Express en schrijf mee geschiedenis. Geef dit boek door aan een vriend of vriendin en kom uit uw zetel. ?De beste manier om iets te zeggen, is om het te doen?, leerde Cubaans verzetsleider Jos? Mart? ons. En er is werk aan de winkel.

 

Grote problemen vragen om een grote aanpak. Zij die zoeken naar die ene vijand om te verslaan, zullen met lege handen van hun tocht terugkeren. Of beter gezegd: met volle handen. Want voor een uitdaging zo complex als diegene waar we voor staan is er niet ??n magische oplossing. De vijand in onszelf, onze naasten, de fossiele industrie en het blinde geloof in de markt: we moeten ze allemaal overwinnen. En daarvoor zullen we alle registers van het maatschappelijk verzet moeten opentrekken.

 

Want massamobilisatie is niet zomaar synoniem voor een occasionele manifestatie. Massamobilisatie betekent dat mensen massaal in beweging komen, op allerlei mogelijke manieren, rond een gemeenschappelijk doel. Het klein verzet van co?peraties en instrumentheken is een essenti?le pilaar van de beweging, het bewijs dat het anders kan. Maar we moeten grover geschut bovenhalen om het fossiele systeem weg te blazen. ?We hebben een boycot ? stijl apartheid ? nodig om de planeet te redden?, zei aartsbisschop Desmond Tutu.11 De groeiende desinvesteringscampagne is daar een voorbeeld van, maar Desmond Tutu roept ook op tot boycots van evenementen, sportteams en tv-programma?s die gesponsord worden door de fossiele brandstofindustrie. De elf klimaatstrijders van de Klimaatzaak besloten er nog een schepje bovenop te doen en schakelden de rechtspraak in. Ze tonen dat het serieus is. Tom Lenaerts zei: ?Dit is zoveel meer dan een manifestatie of ludieke actie. Het is mijn heilige overtuiging dat wij de morele plicht hebben de dreiging van de opwarming af te wenden.??De overheid doet niet wat ze moet doen en we kunnen als burgers niet machteloos toekijken vanop de zijlijn. Het is onze plicht om in te grijpen, en de nodige stappen te ondernemen. Als we daarvoor de overheden voor de rechter moeten slepen, so be it.

 

Op een bepaald punt aangekomen kan zelfs burgerlijke ongehoorzaamheid niet aan de choreografie ontbreken. Want onze overheden maken zich niet alleen schuldig aan nalatigheid, of ?niet doen? wat ze zouden moeten doen. Ze ?doen? ook zaken die ze niet zouden mogen doen. Terwijl wetenschappers duidelijk maken dat we tachtig procent van de gekende reserves aan olie, kolen en gas onder de grond moeten laten, worden vergunningen geschreven voor nieuwe steenkoolmijnen, boorplatformen en pijpleidingen. Er wordt zelfs belastinggeld ingepompt. De klimaatstrijders hebben gelijk: dit is serieus. Het gaat niet over cijfertjes op de beurs maar over mensen die sterven. De toekomst van de mensheid en vele andere soorten staat op het spel.

 

Overal ter wereld komen mensen bij elkaar, van diverse leeftijden en met verschillende achtergronden, om zich vreedzaam te verzetten tegen de vraatzuchtige machines die ons leefmilieu verwoesten. Ze blokkeren pijpleidingen, omsingelen boorplatformen met kano?s en binden zich aan bomen. Ze weten dat wat ze doen juist is en wandelen met rechte rug en opgeheven hoofd de gevangenis binnen. Want is het niet onze morele plicht om in opstand te komen als de huidige wetten en het beleid ons allemaal in gevaar brengen? Hebben de grote inspiratoren van sociale bewegingen zoals Mahatma Gandhi en Martin Luther King ons niet geleerd dat het soms juist is te doen wat volgens de wet fout is?

 

En misschien ooit zal de vakbond het stakingswapen inzetten voor het klimaat. In lang vervlogen tijden werd het gebruikt om de vredesbeweging te ondersteunen. Is het ondenkbaar dat de volgende keer dat BASF of de chemische industrie onze overheden chanteert om minder te doen voor het klimaat, er een staking wordt afgekondigd?

 

In de middeleeuwen konden ze niet bedenken dat we niet meer in onze neuzen zouden peuteren en toen de molenkraag populair was, dacht men dat dat voor altijd zo zou zijn, herinnert Tine Hens ons. Elke belangrijke strijd in de geschiedenis begon met mensen met een zogenaamd ?radicaal? idee dat inging tegen de gevestigde waarden, mensen die geloofden in een alternatief en opkwamen voor hun idealen. De ?radicalen? van toen zijn de helden van vandaag. ?Ik heb jullie bezig gezien op de trein?, zei Mathias Bienstman tegen ons op het Climate Expressweekend. ?Er is ??n ding duidelijk: jullie zijn niet de radicalen of extremisten. Het zijn diegenen die het fossiele systeem draaiende houden die radicaal volharden in de waanzin.?

 

Het wordt tijd om de rollen om te keren. En daar hebben we iedereen voor nodig. Geen paniek, u hoeft daarvoor niet zo nodig die trein op of uzelf vast te ketenen aan de bomen die Essers wil kappen. Een collega van me die net bevallen is zei: ?Ik kan niet met jullie mee naar Parijs, betogen dat is mijn ding niet. Maar ik zal een fietsvlaggetje naaien en een muts voor je breien. En een kaars branden dat jullie mogen winnen, want ik sta aan jullie kant.? Gooi uw hart in de strijd. Supporter voor ons team in de wereldbeker voor het klimaat. Het is de druk van de publieke opinie die er mede voor gezorgd heeft dat Shell zijn plannen om te boren op de Noordpool heeft laten varen. Een honderdtal kayaktivisten die het boorplatform van Shell, onderweg naar de Noordpool, omsingelen met de boodschap ?sHellNo? zijn op zich niet zo bedreigend. Maar als er miljoenen mensen zich met hun hart achter hen scharen gaat het niet meer over een handvol radicalen die zich verzetten tegen een van de machtigste multinationals. Dan keren de rollen van wie radicaal is en wie een held is om.

 

En zo zullen we het tij keren. Wist u dat ?volhoubaarheid? het Zuid-Afrikaans woord is voor duurzaamheid? De maatschappelijke spoorverandering die nodig is, zal niet uitgewerkt worden in het akkoord op de klimaattop, maar waargemaakt worden door ge?ngageerde burgers. Door een vastberaden en eengemaakte klimaatbeweging die alle deuntjes van verzet kan spelen en overal sporen van verandering aanlegt. Een meeslepende choreografie van alternatieven, acties, rechtszaken, blokkades, parades en stakingen voor het klimaat. Wij zijn de hernieuwbare wind die het fossiele systeem zal wegblazen.

Related Posts

27 nov
Post van het klimaatpeloton #dag1

Student internationale politiek en en JNM-er Lennert De Vroey bezorgt ons de dagelijkse post van het klimaatpeloton op weg naar Parijs.?     Beste lezer,   Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn. Er zijn vast nog po?tischer weerspreuken te vinden, maar deze weet in elk geval goed de brute overgang

27 nov
Post van het klimaatpeloton #dag2

Student internationale politiek en en JNM-er Lennert De Vroey bezorgt ons de dagelijkse post van het klimaatpeloton op weg naar Parijs.?     Beste lezer,   In Brussel vindt dit weekend een extra Europese top over veiligheid plaats. De grote nood aan regionale politie op die plek is de directe aanleiding om de voor zondag

15 aug
‘Trap het af’ met Johan Museeuw

Volg live het verloop van deze?#movetheclimate?fietsstunt [View the story “‘Trap het af’ met Johan Museeuw” on Storify]

Comments

Leave a comment