Persbericht klimaatmars 6/12

Zondag in Oostende vragen duizenden Belgen een klimaatbeleid die naam waardig

 

Climate Express en de Klimaatcoalitie organiseren op zondag 6 december een grote klimaatmars in Oostende. Afgelopen zondag kwamen al meer dan 6000 mensen op straat voor het klimaat, maar de Belgische politici geven niet de indruk dat ze de boodschap begrepen hebben. Daarom vinden beide organisaties het hoog tijd om nog wat luider te roepen. Met de mars willen ze het gebrek aan klimaatbeleid in Belgi? aanklagen en de onderhandelaars op de klimaattop in Parijs aansporen tot meer ambitie.

 

?Belgi? moest met de broek op de enkels naar de klimaattop in Parijs. Na zes jaar onderhandelen hebben we nog steeds geen intern klimaatakkoord. Intussen is het blijkbaar wel mogelijk om snel te beslissen over het langer openhouden van de kerncentrales. Onze politici hebben duidelijk de verkeerde prioriteiten?, zegt Natalie Eggermont, ?voorzitter van Climate Express. ?De burger is al begonnen aan de transitie naar een duurzame samenleving. We verwachten dat de politici eindelijk voor de nodige stroomversnelling zorgen?.

 

De mars in Oostende staat in het teken van positieve alternatieven. ?Met zes sterke visuele acties onderweg verbeelden we onze eisen aan de politici: een ambitieus akkoord, weg met broeikasgassen, 100% hernieuwbare energie, sociale rechtvaardigheid, internationale solidariteit en democratie?, zegt Koen Stuyck, woordvoerder van de Klimaatcoalitie. Daarna evolueert de mars in een menselijke ketting die de kustlijn in de verf moet zetten. De dag wordt op een bruisende manier afgesloten met een reeks concerten van bekende artiesten. De Laatste Showband treedt op, met onder andere Eva De Roovere en Halve Neuro als speciale gasten.

 

De mars was al een week eerder voorzien, maar moest worden uitgesteld door een gebrek aan politiecapaciteit. ?De verontwaardiging over het klimaatbeleid was groot. We merkten dat mensen echt een signaal wilden sturen. Als ludieke reactie hebben we dan de eerste thuisbetoging ooit georganiseerd. Onder #WeAreMarching werden duizenden diverse, kleurrijke en vooral positieve boodschappen de wereld ingestuurd. Meer dan 6000 ?durvers? kwamen toch ook op straat en vormden onder andere een gigantische mensenketting van de Brusselse Beurs tot het Justitiepaleis. Nu is het tijd om al onze klimaatwensen samen te voegen tot een mars van alternatieven en hoop in Oostende?, zegt Eggermont. ?

 

Praktische informatie:

De laatste info over de mars is steeds te vinden op www.classic.climate-express.be/blog/klimaatmars

 

Programma:

12u15 – 13u00: aankomst & verzamelen op het Zeeheldenplein

13u00 – 14u30: mars van Zeeheldenplein naar Strandplein, langs de dijk

14u30 – 15u30: mensenketting op het strand

15u30 -16u30: speeches en verrassingsoptreden

 

Woordvoerders:

  • Natalie Eggermont (Climate Express) – 0477/44 07 01
  • Koen Stuyck (WWF – namens Klimaatcoalitie) – 0499/70 86 41
  • Afspraak met Natalie Eggermont en Koen Stuyck om 12u30 op het Zeeheldenplein (aan het kunstwerk ?Rock strangers? van Arne Quinze).

 

Beeldmateriaal:

  • We dachten ook aan de fotografen. Wie een overzichtsbeeld wil schieten, kan terecht in een appartement op de zeedijk. Het adres is Albert 1 promenade 24, 8400 Oostende en de contactpersoon is Stijn Cornelis (0497 28 05 00).
  • Tijdens de mars (13u-14u30) zijn er zes sterke visuele acties. Op het kaartje hieronder de exacte locatie van elk ?checkpoint?.
  • Om 14u30 wordt een menselijke ketting gevormd op het strand. Iedereen krijgt een rood stuk stof om een ?rode lijn? te vormen langs de kustlijn. Op die manier willen we de natuurlijke grenzen van onze planeet, die het akkoord in Parijs niet mag overschrijden, in de verf zetten.

 

Naamloos

Related Posts

12 nov
Op ontbijt met Waals minister van Energie Furlan
Nieuws // 0

Afgelopen maandag (09/11) mochten vertegenwoordigers van Climate Express, de Franstalige Jeugdraad en het Platform Klimaatrechtvaardigheid op ontbijt met de Waalse minister van Energie Paul Furlan (PS). Een paar weken voor de klimaattop in Parijs was het d? gelegenheid om de minister Climate Express voor te stellen, onze aanbevelingen over te maken en een aantal heikele

01 mei
Weekend in BXL
Nieuws // 0

Bij wijze van startschot voor de campagnezomer, gigantische teambuilding en?voorproefje van de sfeer op?de?tocht naar Parijs, hield Climate Express in april een groot weekend in Brussel. Alle vrijwilligers en ge?nteresseerden konden in hartje hoofdstad?terecht op het gezellige terrein van Allee du Kaai (Toestand vzw) langs het kanaal.

19 nov
Klimaatmars in Parijs afgelast, Climate Express & Klimaatcoalitie werken aan sterk alternatief in Belgi
Nieuws // 0

Ten gevolge van de aanslagen op 13 november, heeft de Franse regering beslist om het merendeel van de evenementen te annuleren die werden georganiseerd rond de COP21 over het klimaat. Een beslissing die de Klimaatcoalitie en Climate Express betreuren, want zij stonden op het punt om 9500 Belgen mee te nemen naar Parijs op 29

Comments

Leave a comment