Persbericht klimaatmars 6/12

Zondag in Oostende vragen duizenden Belgen een klimaatbeleid die naam waardig

 

Climate Express en de Klimaatcoalitie organiseren op zondag 6 december een grote klimaatmars in Oostende. Afgelopen zondag kwamen al meer dan 6000 mensen op straat voor het klimaat, maar de Belgische politici geven niet de indruk dat ze de boodschap begrepen hebben. Daarom vinden beide organisaties het hoog tijd om nog wat luider te roepen. Met de mars willen ze het gebrek aan klimaatbeleid in Belgi? aanklagen en de onderhandelaars op de klimaattop in Parijs aansporen tot meer ambitie.

 

?Belgi? moest met de broek op de enkels naar de klimaattop in Parijs. Na zes jaar onderhandelen hebben we nog steeds geen intern klimaatakkoord. Intussen is het blijkbaar wel mogelijk om snel te beslissen over het langer openhouden van de kerncentrales. Onze politici hebben duidelijk de verkeerde prioriteiten?, zegt Natalie Eggermont, ?voorzitter van Climate Express. ?De burger is al begonnen aan de transitie naar een duurzame samenleving. We verwachten dat de politici eindelijk voor de nodige stroomversnelling zorgen?.

 

De mars in Oostende staat in het teken van positieve alternatieven. ?Met zes sterke visuele acties onderweg verbeelden we onze eisen aan de politici: een ambitieus akkoord, weg met broeikasgassen, 100% hernieuwbare energie, sociale rechtvaardigheid, internationale solidariteit en democratie?, zegt Koen Stuyck, woordvoerder van de Klimaatcoalitie. Daarna evolueert de mars in een menselijke ketting die de kustlijn in de verf moet zetten. De dag wordt op een bruisende manier afgesloten met een reeks concerten van bekende artiesten. De Laatste Showband treedt op, met onder andere Eva De Roovere en Halve Neuro als speciale gasten.

 

De mars was al een week eerder voorzien, maar moest worden uitgesteld door een gebrek aan politiecapaciteit. ?De verontwaardiging over het klimaatbeleid was groot. We merkten dat mensen echt een signaal wilden sturen. Als ludieke reactie hebben we dan de eerste thuisbetoging ooit georganiseerd. Onder #WeAreMarching werden duizenden diverse, kleurrijke en vooral positieve boodschappen de wereld ingestuurd. Meer dan 6000 ?durvers? kwamen toch ook op straat en vormden onder andere een gigantische mensenketting van de Brusselse Beurs tot het Justitiepaleis. Nu is het tijd om al onze klimaatwensen samen te voegen tot een mars van alternatieven en hoop in Oostende?, zegt Eggermont. ?

 

Praktische informatie:

De laatste info over de mars is steeds te vinden op www.classic.climate-express.be/blog/klimaatmars

 

Programma:

12u15 – 13u00: aankomst & verzamelen op het Zeeheldenplein

13u00 – 14u30: mars van Zeeheldenplein naar Strandplein, langs de dijk

14u30 – 15u30: mensenketting op het strand

15u30 -16u30: speeches en verrassingsoptreden

 

Woordvoerders:

  • Natalie Eggermont (Climate Express) – 0477/44 07 01
  • Koen Stuyck (WWF – namens Klimaatcoalitie) – 0499/70 86 41
  • Afspraak met Natalie Eggermont en Koen Stuyck om 12u30 op het Zeeheldenplein (aan het kunstwerk ?Rock strangers? van Arne Quinze).

 

Beeldmateriaal:

  • We dachten ook aan de fotografen. Wie een overzichtsbeeld wil schieten, kan terecht in een appartement op de zeedijk. Het adres is Albert 1 promenade 24, 8400 Oostende en de contactpersoon is Stijn Cornelis (0497 28 05 00).
  • Tijdens de mars (13u-14u30) zijn er zes sterke visuele acties. Op het kaartje hieronder de exacte locatie van elk ?checkpoint?.
  • Om 14u30 wordt een menselijke ketting gevormd op het strand. Iedereen krijgt een rood stuk stof om een ?rode lijn? te vormen langs de kustlijn. Op die manier willen we de natuurlijke grenzen van onze planeet, die het akkoord in Parijs niet mag overschrijden, in de verf zetten.

 

Naamloos

Related Posts

30 apr
Interview voorzitster Natalie Eggermont
Blog // 0

Lees hieronder de interviews door?dewereldmorgen.be en brusselnieuws.be met onze voorzitster. Over floppende klimaattoppen, de kracht van de straat en?waarom we zo vastberaden zijn deze winter met een massa mensen naar Parijs te trekken. ‘Elk jaar dezelfde krantenkoppen: ?Klimaattop eindigt in teleurstelling?, ?Klimaattop flopt?. In december vindt de 21ste internationale klimaattop plaats in Parijs. Wachten we

24 dec
Terugbetaling tickets
Nieuws // 1

Belangrijk: deadline terugbetalingen verlengd tot 1 maart Aangezien de klimaatmars in Parijs niet kon doorgaan betaalt Climate Express de tickets terug. Omwille van privacyredenen beschikken wij echter niet over de rekeninggegevens van de reizigers. Daarom kun je tot 1 maart je terugbetaling aanvragen. TERUGBETALINGSFORMULIER FAQ Context In de nasleep van de aanslagen in Parijs werd

15 nov
Warschau 2013: fotoverslag in De Standaard
Nieuws // 0

V??r de Climate Express was er de Trein naar Warschau, een speciaal ingelegde trein met honderden?Belgische Klimaatactivisten?en?als eindbestemming de 19de klimaattop in Polen in 2013. De Trein naar Warschau heeft een grote?rol gespeeld in het ontstaan van de Climate Express. Tijdens de treinreis en de protestmars?ontstond een dubbel gevoel. Een enorme positieve energie onder de

Comments

Leave a comment