Neem samen met Comac de klimaatbus naar Bonn!

Van maandag 6 tot vrijdag 17 november vindt de internationale klimaattop (COP23) plaats in Bonn, waar de voortgang van het Parijsakkoord van 2015 wordt besproken. Comac legt bussen in om met zoveel mogelijk Belgische studenten op de vooravond van deze klimaattop actie te voeren voor een ambitieus, bindend en sociaal rechtvaardig klimaatakkoord. Op zaterdag 4 en zondag 5 november rekenen we op de ‘power of the people’ om de onderhandelaars in Bonn onder druk te zetten.

 

In Parijs kwamen 195 landen van de VN overeen om nationale klimaatplannen op te stellen en die geregeld te evalueren. Hoewel men officieel ernaar streeft om de opwarming beperkt te houden tot 1,5°C, lijken die nationale klimaatplannen niet ambitieus genoeg te worden om de opwarming zelfs te beperken tot drie graden. Op dit moment bedraagt de klimaatopwarming 1°C en dat is al genoeg om weersystemen uit balans te brengen. Californië kende zijn grootste bosbranden, terwijl Texas aan het verzuipen was. In het normaal koude en natte Groenland stond het veen in brand terwijl regen en overstromingen de oogsten in Bangladesh, India en Nepal vernietigen. Temidden een ongekend hevig orkanenseizoen trok de krachtigste orkaan ooit Irma een spoor van vernieling door de Caribische Zee en Florida.

 

En toch is van een echte koersverandering in de nationale klimaatplannen nog lang geen sprake. Duitsland stapt wel uit de kernenergie, maar houdt zijn bruinkoolmijnen open en opent er zelfs nieuwe, nota bene op een steenworp van de klimaattop in Bonn. Ook België zal de beperkte klimaatdoelstellingen die het van Europa moet halen tegen 2020 zeer waarschijnlijk niet halen, misschien zelfs niet tegen 2030. En de Amerikaanse miljardairsregering van Donald Trump trekt zich zelfs helemaal terug uit het Klimaatakkoord. Intussen ziet eilandstaat Fiji, die de klimaattop voorzit, het water letterlijk tot aan de lippen komen. Het moge duidelijk zijn: twee jaar na de klimaatconferentie in Parijs wordt er wereldwijd nog veel te weinig gedaan om de CO2-uitstoot te verlagen en klimaatverandering tegen te gaan. In het huidige tempo zal de stijging van de temperatuur ruim boven de 3 graden uitkomen, in plaats van de afgesproken 1,5 graad.

 

Tal van organisaties zetten daarom in op Power of the people, de beweging van onderuit. In 2015 zorgden de acties en mobilisaties rondom de onderhandelingssite in Parijs er samen met de druk van de zuiderse landen voor dat het uiteindelijke klimaatakkoord, hoewel niet bindend en niet verregaand genoeg, er toch al veel ambitieuzer uitzag dan oorspronkelijk voorzien was. De klimaatbeweging wil dat dit jaar in Bonn herhalen, vooral met het oog op de volgende grote klimaattop in Polen in 2018 (COP24) waar de nationale klimaatplannen voor het eerst geëvalueerd zullen worden. Comac mobiliseert mee voor de acties in Bonn op 4 en 5 november en zal ook in België actievoeren om druk te zetten op de Belgische regeringen voor een ambitieus en sociaal rechtvaardig Nationaal Energie- en Klimaatplan onder het motto #DontTrumpOurPlanet.

 

Kom in actie!

 

4 november: grote mars voor de start van de top

 

De traditionele grote mars vanuit de burgermaatschappij net voor de start van de klimaattop. De mars zal gefocust zijn op de bruinkoolverslaving van Duitsland, en de enorme onrechtvaardigheid dat dit met zich meebrengt. Dit is de mars waarvoor verschillende Duitse CAN-leden (Climate Action Network) mobiliseren. Het is mogelijk om vanuit Gent, Antwerpen, Brussel, Leuven of Luik deel te nemen aan deze actie en ’s avonds alweer terug te keren naar België.

 

5 november: stop bruinkoolwinning

 

Op de zondag voor de top zal de Duitse ‘Ende Gelände’-campagne gedurende één dag een van de twee enorme bruinkoolmijnen, die slechts enkele kilometers van Bonn verwijderd zijn, blokkeren. Voor wie dat wil, legt Comac ook één bus in vanuit Brussel die zaterdagochtend vertrekt om ook nog mee te doen aan de grote mars en maandagochtend terugkeert naar België (aankomst rond 12u). Deze plaatsen zijn wel beperkt!

 

Schrijf je in via deze link!

 

Prijzen:

 

-enkel zaterdag: €25
-weekend: €35

Related Posts

31 okt
Avec Jong Groen/écoloj naar la COP23 in Bonn

  Geen stevige trappers of geen verlof maar wil je toch je stem laten horen tijdens de Klimaattop in Bonn? Reis samen met Jong Groen en EcoloJ met de bus mee, volledig gratis voor Jong Groen leden!   We vertrekken om 8u aan Delta (Brussel) en zijn rond 20u terug. De betoging zelf in Bonn

17 sep
Fast Lane : op één dag naar Bonn

Op één dag met de fiets naar de Klimaatmars in Bonn, aan de vooravond van de Klimaattop COP23.    Als fietsers is de wereld onze speeltuin. De natuur en de buitenlucht is wat ons motiveert en inspireert, de roep van de weg is onweerstaanbaar. Een passie voor de fiets, de drang naar avontuur en een

17 okt
Met Climaxi naar de klimaattop van Bonn

Van 6 tot 17 november vindt in Bonn de jaarlijkse VN-klimaattop (COP23) plaats. Het gaat om de eerste klimaattop na de aankondiging van Trump dat de VS uit het klimaatakkoord van Parijs stappen. En dan wisten we al dat de engagementen van Parijs op zich zeker niet zullen volstaan om gevaarlijke klimaatverandering te vermijden. Logisch

Comments

Leave a comment