SINT-GENESIUS-RODE – Een aantal leerlingen van het Onze-Lieve-Vrouw- instituut fietst volgende week naar Duitsland om er deel te nemen aan een vreedzame klimaatmars.
Enkele leerlingen en leerkrachten van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode laten tijdens de herfstvakantie zien dat ze inzitten met het klimaat. Volgende week zullen ze meer dan 300 kilometer fietsen naar de klimaatconferentie in het Duitse Bonn.
“De fietstocht zelf vatten we niet alleen aan. De organisatie is in handen van Climate Express en we fietsen samen met zo’n 350 gelijkgestemden naar Bonn. Daar zullen we deelnemen aan de klimaatmars, een vreedzame optocht”, vertelt Jonas Dreesen, een van de begeleidende leerkrachten. De leerlingen zijn vastberaden om in Duitsland hun stem te laten horen tijdens de manifestatie. “Er is geen planeet B. De toekomst ligt in de handen van deze generatie’, klinkt het bij Léna Goyens en Gaël Boels uit het zesde middelbaar. “Daar willen we gerust meer dan 300 kilometer voor fietsen.” Op eigen initiatief fietsen ook enkele enthousiaste leerlingen mee, samen met hun familie.
De internationale klimaatconferentie in Bonn dient om te peilen naar de stand van zaken na de klimaattop van Marrakesh vorig jaar. Volgens de leerlingen verdient ons land echter geen pluim als het op klimaatacties aankomt. “Projecties van het Europese Milieu Agentschap voorspelden reeds in 2015 dat België een van de weinige EU-landen is dat noch zijn doelstelling voor emissiereductie, noch voor energie-efficiëntie zal bereiken tegen 2020”, zo klinkt het ongerust.
Ook twee jaar geleden was het de bedoeling dat leerlingen van het OLV uit Sint-Genesius-Rode zouden meefietsen naar de klimaattop. Die actie werd echter op het laatste moment afgeblazen door de aanslagen in Parijs. (ssj)
Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171027_03156984
Het Nieuwsblad/Regionaal: Pajottenland,
28/10/2017, Pagina 4
In de buurt van Keulen zijn 1500 klimaatactivisten het terrein van de bruinkoolmijn van Hambach binnengedrongen. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de directie de mijn stilgelegd. Met hun actie willen de activisten een signaal geven aan de klimaattop in Bonn. In de strijd tegen de klimaatopwarming eisen ze een sneller einde van het gebruik van bruin- en
Een dag voor de klimaattop in Bonn zijn milieuactivisten vandaag de bruinkoolmijn in Hambach binnengedrongen. Ze voeren actie tegen de bruinkoolwinning, een van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot in Europa. De actievoerders splitsten zich kort na het begin van een demonstratie af van andere demonstranten en drongen de mijn binnen. Stroomopwekking met bruinkool geldt
Op woensdag 1 november verzamelt een driehonderdtal fietsers bij Tour & Taxis in Brussel-Noord voor de Climate Express naar Bonn. Daar vindt de volgende klimaattop plaats, de COP23. Met de fietstocht willen de deelnemers druk zetten op de beleidsmakers om eindelijk werk te maken van een degelijk klimaatplan dat de CO2-uitstoot terugdringt. Woensdagmorgen 1
Comments