Het Nieuwsblad: Leerlingen fietsen voor klimaat naar Duitsland

SINT-GENESIUS-RODE – Een aantal leerlingen van het Onze-Lieve-Vrouw- instituut fietst volgende week naar Duitsland om er deel te nemen aan een vreedzame klimaatmars.
 
Enkele leerlingen en leerkrachten van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode laten tijdens de herfstvakantie zien dat ze inzitten met het klimaat. Volgende week zullen ze meer dan 300 kilometer fietsen naar de klimaatconferentie in het Duitse Bonn.
 
“De fietstocht zelf vatten we niet alleen aan. De organisatie is in handen van Climate Express en we fietsen samen met zo’n 350 gelijkgestemden naar Bonn. Daar zullen we deelnemen aan de klimaatmars, een vreedzame optocht”, vertelt Jonas Dreesen, een van de begeleidende leerkrachten. De leerlingen zijn vastberaden om in Duitsland hun stem te laten horen tijdens de manifestatie. “Er is geen planeet B. De toekomst ligt in de handen van deze generatie’, klinkt het bij Léna Goyens en Gaël Boels uit het zesde middelbaar. “Daar willen we gerust meer dan 300 kilometer voor fietsen.” Op eigen initiatief fietsen ook enkele enthousiaste leerlingen mee, samen met hun familie.
 

Geen pluim

 
De internationale klimaatconferentie in Bonn dient om te peilen naar de stand van zaken na de klimaattop van Marrakesh vorig jaar. Volgens de leerlingen verdient ons land echter geen pluim als het op klimaatacties aankomt. “Projecties van het Europese Milieu Agentschap voorspelden reeds in 2015 dat België een van de weinige EU-landen is dat noch zijn doelstelling voor emissiereductie, noch voor energie-efficiëntie zal bereiken tegen 2020”, zo klinkt het ongerust.
 
Ook twee jaar geleden was het de bedoeling dat leerlingen van het OLV uit Sint-Genesius-Rode zouden meefietsen naar de klimaattop. Die actie werd echter op het laatste moment afgeblazen door de aanslagen in Parijs. (ssj)
 
Bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171027_03156984
Het Nieuwsblad/Regionaal: Pajottenland,
28/10/2017, Pagina 4

Related Posts

15 nov
MO*: Levert COP23 ons waardige jobs op een bloeiende planeet?

In Bonn vindt op dit moment de jaarlijkse klimaattop van de VN plaats. Honderden onderhandelaars waaronder overheden, bedrijven, vakbonden, milieuorganisaties en wetenschappers zitten er rond de tafel om de gemaakte beloftes uit het akkoord van Parijs (2015) om te zetten in concrete initiatieven en afspraken.   En dat is dringend nodig, zegt ook Climate Express,

05 nov
De Morgen: Stevig protest bij begin klimaattop in Bonn

In de Duitse stad Bonn worden vandaag duizenden actievoerders verwacht op de eerste dag van protest tegen de VN-Klimaattop. Die gaat maandag van start.   Een duizendtal mensen trekt uit onvrede over de klimaatgesprekken met de fiets van Keulen naar Bonn, een rit van 36 kilometer. Zo’n 9.000 anderen verzamelen rond het middaguur op de

26 okt
Het Nieuwsblad: Met Bonn-go naar de klimaatbetoging in Bonn

Halle – Zaterdag 4 november trekt er een grote klimaatbetoging door het centrum van Bonn in Duitsland. Ook vanuit Halle vertrekt er die dag een bus om aan de betoging deel te nemen.   Initiatiefnemers van dit Bonn-go-evenement is Vakbond in Transitie, een werkgroep binnen het ACV die gaat voor een samenleving die grondstoffen hergebruikt

Comments

Leave a comment