Op woensdag 1 november vertrekken 350 Belgen op een fietstocht van 270km naar de klimaattop in Bonn. Climate Express wil met deze tocht klimaat terug bovenaan de agenda plaatsen en presenteert de beleidsmakers zes concrete eisen. “We hebben nood aan een maatschappelijke spoorverandering”, zegt Charlotte Scheerens van de organisatie. “De draagkracht van mens en milieu moet het uitgangspunt van alle beleid worden.”
Twee jaar geleden fietste Climate Express al naar de klimaattop in Parijs. “Elke wereldleider heeft zich in Parijs zwart op wit uitgesproken voor ambitieuze en moedige beslissingen”, zegt Scheerens. “Wij eisen van politici dat die woorden nu worden omgezet in concreet klimaatbeleid”.
En daar wringt het schoentje voor dit klimaatpeloton. “We moeten de rem van ons klimaatbeleid halen”, zegt Scheerens. “Twee jaar na het akkoord van Parijs staan we nog nergens. De uitstoot van België daalt niet, ze stijgt. Het doel is nochtans duidelijk: in 2050 moet onze uitstoot naar nul. En 2050, dat is nu. Elke nieuwe infrastructuur die we vandaag bouwen, gaat nog 40 jaar mee. We dreigen de boot te missen en zo ook alle kansen dat een sterk klimaatbeleid biedt op vlak van jobs, gezondheid en welvaart.”
Toch draait deze fietstocht voor de deelnemers om meer dan het achterop hinkende Belgisch beleid. De klimaattop in Bonn wordt voorgezeten door eilandstaat Fiji, die het water letterlijk aan haar lippen ziet staan door het uitblijven van een uitdoofbeleid voor fossiele brandstoffen. “De mensen in het Zuiden zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering”, aldus Scheerens. “Ook zij hebben recht op duurzame ontwikkeling. We roepen onze politici op om de internationale beloftes voor klimaatfinanciering na te komen en te verhogen”.
De klimaattop wordt voorgezeten door Fiji, maar vindt dus plaats in Duitsland. Het land van de energiewende bezit ook nog steeds één van de grootste, meest vervuilende mijnen van Europa. “We vragen onze politici met deze actie ook om consequent beleid te voeren”, zegt Scheerens. “Het akkoord van Parijs heeft van fossiele brandstoffen publieke vijand nummer één gemaakt. Reserves worden bijna waardeloos: om onder de 1,5 graden opwarming te blijven, moet meer dan 85% van de steenkool, olie en gas in de grond blijven. In Bonn wandelen we dan ook niet alleen mee in de internationale klimaatmars, op zondag blokkeren we ook de toegang tot twee bruinkoolmijnen. Onze boodschap is duidelijk: fossiele brandstoffen moeten onder de grond blijven.De hernieuwbare energierevolutie is niet te stoppen en moet op een sociaal rechtvaardige manier verlopen, met aandacht voor de werknemers die actief zijn in fossiele sectoren. ”
PRAKTISCH
Startevent Tour&Taxis
Voor de pers
Onze woordvoerders staan de pers te woord van 7u30 tot 9u en mogelijkheid daarna. We voorzien een Press Corner zodat alles vlot kan verlopen. Je vindt deze bij aankomst op Tour en Taxis rechts voor de DJ booth, naast de fietsenstalling.
Programma
Een dag voor de klimaattop in Bonn zijn milieuactivisten vandaag de bruinkoolmijn in Hambach binnengedrongen. Ze voeren actie tegen de bruinkoolwinning, een van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot in Europa. De actievoerders splitsten zich kort na het begin van een demonstratie af van andere demonstranten en drongen de mijn binnen. Stroomopwekking met bruinkool geldt
350 Belgen vertrekken vanmorgen vanuit Brussel met de fiets naar Bonn, in Duitsland. Daar vindt volgende week de klimaattop van de Verenigde Naties plaatsvindt. De fietsers hebben een tocht van 270 kilometer voor de boeg. De actievoerders van de zogenoemde Climate Express vinden dat er dringend nood is aan maatschappelijke verandering en willen klimaat
Twee jaar na het historische klimaatakkoord van Parijs verzamelt de internationale gemeenschap in Bonn voor de 23ste internationale VN-klimaatconferentie. Wat zijn volgens Bond Beter Leefmilieu dé cruciale onderwerpen op de agenda? En wat doet de rest van de wereld nu de VS geïsoleerd staan in hun verzet tegen het klimaatakkoord van Parijs? De COP23:
Comments