Persbericht Climate Express: Klimaatpeloton vertrekt naar Bonn

Op woensdag 1 november vertrekken 350 Belgen op een fietstocht van 270km naar de klimaattop in Bonn. Climate Express wil met deze tocht klimaat terug bovenaan de agenda plaatsen en presenteert de beleidsmakers zes concrete eisen. “We hebben nood aan een maatschappelijke spoorverandering”, zegt Charlotte Scheerens van de organisatie. “De draagkracht van mens en milieu moet het uitgangspunt van alle beleid worden.”
 
Twee jaar geleden fietste Climate Express al naar de klimaattop in Parijs. “Elke wereldleider heeft zich in Parijs zwart op wit uitgesproken voor ambitieuze en moedige beslissingen”, zegt Scheerens. “Wij eisen van politici dat die woorden nu worden omgezet in concreet klimaatbeleid”.
 
En daar wringt het schoentje voor dit klimaatpeloton. “We moeten de rem van ons klimaatbeleid halen”, zegt Scheerens. “Twee jaar na het akkoord van Parijs staan we nog nergens. De uitstoot van België daalt niet, ze stijgt. Het doel is nochtans duidelijk: in 2050 moet onze uitstoot naar nul. En 2050, dat is nu. Elke nieuwe infrastructuur die we vandaag bouwen, gaat nog 40 jaar mee. We dreigen de boot te missen en zo ook alle kansen dat een sterk klimaatbeleid biedt op vlak van jobs, gezondheid en welvaart.”
 
Toch draait deze fietstocht voor de deelnemers om meer dan het achterop hinkende Belgisch beleid. De klimaattop in Bonn wordt voorgezeten door eilandstaat Fiji, die het water letterlijk aan haar lippen ziet staan door het uitblijven van een uitdoofbeleid voor fossiele brandstoffen. “De mensen in het Zuiden zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering”, aldus Scheerens. “Ook zij hebben recht op duurzame ontwikkeling. We roepen onze politici op om de internationale beloftes voor klimaatfinanciering na te komen en te verhogen”.
 
De klimaattop wordt voorgezeten door Fiji, maar vindt dus plaats in Duitsland. Het land van de energiewende bezit ook nog steeds één van de grootste, meest vervuilende mijnen van Europa. “We vragen onze politici met deze actie ook om consequent beleid te voeren”, zegt Scheerens. “Het akkoord van Parijs heeft van fossiele brandstoffen publieke vijand nummer één gemaakt. Reserves worden bijna waardeloos: om onder de 1,5 graden opwarming te blijven, moet meer dan 85% van de steenkool, olie en gas in de grond blijven. In Bonn wandelen we dan ook niet alleen mee in de internationale klimaatmars, op zondag blokkeren we ook de toegang tot twee bruinkoolmijnen. Onze boodschap is duidelijk: fossiele brandstoffen moeten onder de grond blijven.De hernieuwbare energierevolutie is niet te stoppen en moet op een sociaal rechtvaardige manier verlopen, met aandacht voor de werknemers die actief zijn in fossiele sectoren. ”
 
PRAKTISCH
 
Startevent Tour&Taxis

 • Wat: Startschot van de fietstocht georganiseerd door Climate Express richting het Duitse Bonn waar de 23ste internationale klimaattop (COP23) plaatsvindt.
 • Waar: Site van Tour&Taxis. Havenlaan 86C, 1000 Brussel
 • Wanneer: 1 november, 2017. Vanaf 7u30 ‘s ochtends.

Voor de pers

 • Perscontact: Sofie Defour, +32 479 57 28 93
 • Woordvoerders:
  • Charlotte Scheerens [NL], +32 476 69 38 17
  • Samuel Lietaer [FR], +32 498 05 70 58

Onze woordvoerders staan de pers te woord van 7u30 tot 9u en mogelijkheid daarna. We voorzien een Press Corner zodat alles vlot kan verlopen. Je vindt deze bij aankomst op Tour en Taxis rechts voor de DJ booth, naast de fietsenstalling.
 
Programma
 

 • 7u30: De eerste fietsers en supporters zijn welkom op de site van Tour & Taxis.
 • 7u30-09u: Tal van randanimatie voor de fietsers en supporters. In samenwerking met onze partners worden er bijvoorbeeld massages voorzien voor de dappere klimaathelden, en kunnen ze genieten van een gezonde snack en verse koffie. Dit allemaal in goede banen geleid door onze vrienden van Brussels Wake Up die bekend staan voor hun stomende ochtend parties. De Climate Wake Up party wordt afgesloten met een zumba-sessie.
 • 09u: Speeches van de organisatie en van Shanil Dayal, de secretaris-generaal van de ambassade van Fiji. Climate Express overhandigt haar 6 eisen aan Peter Wittoeck, het hoofd van de Belgische klimaatdelegatie op de COP23.
 • 9u20: De hele karavaan trekt zich op gang voor de eerste van 270 km richting het Duitse Bonn. Het startschot wordt gegeven door Shanil Dayal (ambassade van Fiji).

Related Posts

05 nov
De Morgen: Milieuctivisten bestormen Duitse mijn, machines op terrein stilgelegd

Een dag voor de klimaattop in Bonn zijn milieuactivisten vandaag de bruinkoolmijn in Hambach binnengedrongen. Ze voeren actie tegen de bruinkoolwinning, een van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot in Europa. De actievoerders splitsten zich kort na het begin van een demonstratie af van andere demonstranten en drongen de mijn binnen.   Stroomopwekking met bruinkool geldt

27 okt
Het Nieuwsblad: Leerlingen fietsen voor klimaat naar Duitsland

SINT-GENESIUS-RODE – Een aantal leerlingen van het Onze-Lieve-Vrouw- instituut fietst volgende week naar Duitsland om er deel te nemen aan een vreedzame klimaatmars.   Enkele leerlingen en leerkrachten van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode laten tijdens de herfstvakantie zien dat ze inzitten met het klimaat. Volgende week zullen ze meer dan 300 kilometer fietsen naar de

03 nov
MO*: Climate Express van Brussel naar Bonn

Op woensdag 1 november verzamelt een driehonderdtal fietsers bij Tour & Taxis in Brussel-Noord voor de Climate Express naar Bonn. Daar vindt de volgende klimaattop plaats, de COP23. Met de fietstocht willen de deelnemers druk zetten op de beleidsmakers om eindelijk werk te maken van een degelijk klimaatplan dat de CO2-uitstoot terugdringt.   Woensdagmorgen 1

Comments

Leave a comment