De Wereld Morgen: Klimaatpeloton naar Bonn

https://www.facebook.com/DeWereldMorgen/videos/10155577507895469/
 
Deze ochtend vertrokken 350 Belgen op een fietstocht van 270km naar de klimaattop in Bonn. Climate Express wil met deze tocht klimaat terug bovenaan de agenda plaatsen met concrete eisen. “We hebben nood aan een maatschappelijke spoorverandering”, zegt Charlotte Scheerens van de organisatie. “De draagkracht van mens en milieu moet het uitgangspunt van alle beleid worden.”
 
Twee jaar geleden fietste Climate Express al naar de klimaattop in Parijs. “Elke wereldleider heeft zich in Parijs zwart op wit uitgesproken voor ambitieuze en moedige beslissingen”, zegt Scheerens. “Wij eisen van politici dat die woorden nu worden omgezet in concreet klimaatbeleid”.
 
En daar wringt het schoentje voor dit klimaatpeloton. “We moeten de rem van ons klimaatbeleid halen”, zegt Scheerens. “Twee jaar na het akkoord van Parijs staan we nog nergens. De uitstoot van België daalt niet, ze stijgt. Het doel is nochtans duidelijk: in 2050 moet onze uitstoot naar nul. En 2050, dat is nu. Elke nieuwe infrastructuur die we vandaag bouwen, gaat nog 40 jaar mee. We dreigen de boot te missen en zo ook alle kansen dat een sterk klimaatbeleid biedt op vlak van jobs, gezondheid en welvaart.”
Water aan de lippen
 
Toch draait deze fietstocht voor de deelnemers om meer dan het achterop hinkende Belgisch beleid. De klimaattop in Bonn wordt voorgezeten door eilandstaat Fiji, die het water letterlijk aan haar lippen ziet staan door het uitblijven van een uitdoofbeleid voor fossiele brandstoffen. “De mensen in het Zuiden zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering”, aldus Scheerens. “Ook zij hebben recht op duurzame ontwikkeling. We roepen onze politici op om de internationale beloftes voor klimaatfinanciering na te komen en te verhogen”.
 
De klimaattop wordt voorgezeten door Fiji, maar vindt dus plaats in Duitsland. Het land van de Energiewende bezit ook nog steeds één van de grootste, meest vervuilende mijnen van Europa. “We vragen onze politici met deze actie ook om consequent beleid te voeren”, zegt Scheerens.
 

Fossiele brandstoffen

 
“Het akkoord van Parijs heeft van fossiele brandstoffen publieke vijand nummer één gemaakt. Reserves worden bijna waardeloos: om onder de 1,5 graden opwarming te blijven, moet meer dan 85% van de steenkool, olie en gas in de grond blijven. In Bonn wandelen we dan ook niet alleen mee in de internationale klimaatmars, op zondag blokkeren we ook de toegang tot twee bruinkoolmijnen.
 
Onze boodschap is duidelijk: fossiele brandstoffen moeten onder de grond blijven. De hernieuwbare energierevolutie is niet te stoppen en moet op een sociaal rechtvaardige manier verlopen, met aandacht voor de werknemers die actief zijn in fossiele sectoren.”
 
Bron: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2017/11/01/klimaatpeloton-naar-bonn
Gepubliceerd op 1/11/2017 door Climate Express

Related Posts

05 nov
VRT NWS: 25.000 actievoerders voor een ambitieuzer klimaatverdrag in Bonn

In de Duitse stad Bonn zijn in aanloop naar de komende klimaatconferentie 25.000 actievoerders op straat gekomen om te pleiten voor een ambitieuzer klimaatverdrag. Ze nemen onder meer het steenkoolbeleid in Duitsland op de schop.   De actievoerders zijn bijeen naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie die maandag begint. Vanuit Keulen is ook een duizendtal fietsers

31 okt
Persbericht Climate Express: Klimaatpeloton vertrekt naar Bonn

Op woensdag 1 november vertrekken 350 Belgen op een fietstocht van 270km naar de klimaattop in Bonn. Climate Express wil met deze tocht klimaat terug bovenaan de agenda plaatsen en presenteert de beleidsmakers zes concrete eisen. “We hebben nood aan een maatschappelijke spoorverandering”, zegt Charlotte Scheerens van de organisatie. “De draagkracht van mens en milieu

05 nov
De Morgen: Stevig protest bij begin klimaattop in Bonn

In de Duitse stad Bonn worden vandaag duizenden actievoerders verwacht op de eerste dag van protest tegen de VN-Klimaattop. Die gaat maandag van start.   Een duizendtal mensen trekt uit onvrede over de klimaatgesprekken met de fiets van Keulen naar Bonn, een rit van 36 kilometer. Zo’n 9.000 anderen verzamelen rond het middaguur op de

Comments

Leave a comment