De Standaard: ‘Stop met steenkool, red het klimaat’ – Duizenden protesteren in aanloop naar klimaattop in Bonn

In de Duitse stad Bonn hebben duizenden actievoerders opgeroepen om te stoppen met steenkool als energiebron in aanloop naar de klimaatconferentie van de Verenigde Naties die maandag van start gaat.
 
Een duizendtal actievoerders trok met de fiets van Keulen naar Bonn, een rit van 36 kilometer. Zeker 9.000 anderen verzamelden rond het middaguur op de Muensterplatz in Bonn. In totaal namen volgens de organisatoren van Campact zelfs 25.000 mensen deel aan de mars door de stad, de schatting van de politie hield het op 10.000 betogers. Ook een aantal Belgische organisaties, zoals BBL en Climate Express, tekenden present op de mars.
 
De organisatoren van de mars riepen de Duitse regering op de afspraken van de klimaatconferentie van Parijs 2015 toe te passen en de fossiele brandstoffen de rug toe te keren. Het beëindigen van de steenkoolproductie is een twistpunt in de coalitiegesprekken van bondskanselier Angela Merkel met de groenen en de liberale FDP. ‘We rekenen erop dat de Duitse regering eindelijk ook echt het klimaatakkoord van Parijs uitvoert’, aldus Campact.
 
De VN-Klimaattop, waaraan zo’n 20.000 vertegenwoordigers en andere afgevaardigden deelnemen, focust op de implementering van het klimaatakkoord van Parijs. De COP23 loopt tot en met 17 november 2017. De afkorting staat voor de Conference of Parties, waarin alle partijen van het VN-Klimaatverdrag jaarlijks overleggen en over de voortgang rapporteren van gemaakte afspraken in vorige klimaatconferenties.
 
De Amerikaanse president Donald Trump liet weten dat hij zich wil terugtrekken uit het Parijse klimaatakkoord. Zijn steun aan de steenkoolindustrie en zijn twijfels over de menselijke uitstoot van broeikasgassen als oorzaak van de klimaatverandering, zorgen voor grote ongerustheid op de conferentie.
 

Kwetsbare landen

 
De officiële vertegenwoordiger van België op de klimaatconferentie is federaal Energieminister Marie-Christine Marghem (MR). Daar zal ze onder meer het interfederaal Energiepact voorstellen, dat eind dit jaar wordt afgerond. ‘Dat pact zal het geïntegreerd nationaal Energie-Klimaatplan 2030 voeden. Dit plan moet België eind 2018 in conceptvorm, en eind 2019 als definitief document, aan de Europese Commissie voorleggen’, klinkt het.
 
Daarnaast wil de minister in Bonn ook pleiten voor verdere samenwerking met de meest kwetsbare landen door financiële steun te geven in de strijd tegen de klimaatverandering. Op de COP22 in Marrakesh had minister Marghem het initiatief gelanceerd om NDCs (National Determined Contributions) voor ontwikkelingslanden te ondersteunen.
 
Dit initiatief bleek uiteindelijk veel succes te kennen. Uit de 47 projectvoorstellen uit 21 verschillende landen werden vier projecten (in Burundi, Rwanda, Ivoorkust en Kameroen) geselecteerd. Minister Marghem kijkt dan ook uit naar bilaterale ontmoetingen met onder andere de vier landen die Belgische klimaatfinanciering genieten ter ondersteuning van de NDCs. Voorts zal ze een ontmoeting hebben met de premier van Fiji, die als voorzitter van de COP23 optreedt.
 
Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171104_03169363
Bron foto: rtr
Gepubliceerd op 4/11/2017 door edm en rvs
 

PS: De deadline voor de energiebevraging nadert

 
Zondag 5 november is de laatste dag om de enquête over het Energiepact 2050 van de overheid in te vullen.
Climate Express roept op om deze enquête over het Energiepact 2050 in te vullen en geeft je inspiratie over hoe dit te doen.

Related Posts

03 nov
MO*: Climate Express van Brussel naar Bonn

Op woensdag 1 november verzamelt een driehonderdtal fietsers bij Tour & Taxis in Brussel-Noord voor de Climate Express naar Bonn. Daar vindt de volgende klimaattop plaats, de COP23. Met de fietstocht willen de deelnemers druk zetten op de beleidsmakers om eindelijk werk te maken van een degelijk klimaatplan dat de CO2-uitstoot terugdringt.   Woensdagmorgen 1

06 nov
VRT NWS – Journaal 19u: Klimaattop Bonn

Onze actievoerders op Ende Gelände in het VRT journaal van 19u   Bron: https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/het-journaal/2017/het-journaal-d20171105-het-journaal-19u.ch.8ae74068-8d29-4e3c-9611-09ba2413c569/ Gepubliceerd op 5/11/2017

06 nov
VRT NWS: Klimaatactivisten leggen bruinkoolmijn stil

In de buurt van Keulen zijn 1500 klimaatactivisten het terrein van de bruinkoolmijn van Hambach binnengedrongen. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de directie de mijn stilgelegd. Met hun actie willen de activisten een signaal geven aan de klimaattop in Bonn. In de strijd tegen de klimaatopwarming eisen ze een sneller einde van het gebruik van bruin- en

Comments

Leave a comment