Twee jaar na het historische klimaatakkoord van Parijs verzamelt de internationale gemeenschap in Bonn voor de 23ste internationale VN-klimaatconferentie. Wat zijn volgens Bond Beter Leefmilieu dé cruciale onderwerpen op de agenda? En wat doet de rest van de wereld nu de VS geïsoleerd staan in hun verzet tegen het klimaatakkoord van Parijs?
Door het hoge technische gehalte is deze Conference of the Parties (COP) minder “sexy” dan zijn voorgangers in Kyoto, Kopenhagen en Parijs, maar daarom niet onbelangrijk. Onder leiding van eilandstaat Fiji moeten de landen in Bonn de nodige afspraken maken om het klimaatakkoord van Parijs in de praktijk te brengen. Daarnaast finaliseren de onderhandelaars er de agenda voor de COP24 in het Poolse Katowice. Die moet vooruitstrevend en duidelijk genoeg zijn om te voorkomen dat de ambitie in 2018 gekelderd wordt onder voorzitterschap van het steenkoolverslaafde Polen.
Dit zijn volgens Bond Beter Leefmilieu enkele cruciale topics op de Bonn-agenda:
Nu ook Nicaragua en Syrië besloten het klimaatakkoord van Parijs te onderschrijven, blijven de Verenigde Staten geïsoleerd achter in hun verzet. De wereld wacht in spanning af hoe de Amerikaanse onderhandelaars zich zullen opstellen in Bonn. Het is belangrijk dat de andere landen de diplomatieke druk op de VS verhogen door de rangen te sluiten en duidelijk de kaart van hernieuwbare energie te trekken. China doet dit alvast door zich te positioneren als wereldleider in investeringen in zonne- en windenergie en elektrische wagens. Ook Indië zet volop in op schone technologieën.
Aan de vooravond van de COP23 lieten duizenden actievoerders hun stem horen voor een ambitieus klimaatbeleid. Een manifestatie van 25.000 mensen uit de hele wereld kleurde de straten van Bonn. Tegelijkertijd stelden duizenden klimaatactivisten de geloofwaardigheid van gastland Duitsland stevig aan de kaak door een van de extreem vervuilende bruinkoolmijnen nabij Bonn stil te leggen.
Ook de Belgen waren weer goed vertegenwoordigd. Maar liefst 350 sportievelingen fietsten met Climate Express van Brussel naar Bonn. Honderden anderen namen de bus om deel te nemen aan de acties en een duidelijk signaal te geven aan de politici: “wij zijn klaar voor een ambitieus klimaatbeleid, fossiele brandstoffen moeten in de grond blijven”.
Bron: https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/dit-staat-op-het-spel-tijdens-de-klimaattop-bonn
Bron foto: BUND Bundesverband
Gepubliceerd op 10/11/2017 door Laurien Spruyt
Een dag voor de klimaattop in Bonn zijn milieuactivisten vandaag de bruinkoolmijn in Hambach binnengedrongen. Ze voeren actie tegen de bruinkoolwinning, een van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot in Europa. De actievoerders splitsten zich kort na het begin van een demonstratie af van andere demonstranten en drongen de mijn binnen. Stroomopwekking met bruinkool geldt
In de Duitse stad Bonn zijn in aanloop naar de komende klimaatconferentie 25.000 actievoerders op straat gekomen om te pleiten voor een ambitieuzer klimaatverdrag. Ze nemen onder meer het steenkoolbeleid in Duitsland op de schop. De actievoerders zijn bijeen naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie die maandag begint. Vanuit Keulen is ook een duizendtal fietsers
In de Duitse stad Bonn worden vandaag duizenden actievoerders verwacht op de eerste dag van protest tegen de VN-Klimaattop. Die gaat maandag van start. Een duizendtal mensen trekt uit onvrede over de klimaatgesprekken met de fiets van Keulen naar Bonn, een rit van 36 kilometer. Zo’n 9.000 anderen verzamelen rond het middaguur op de
Comments