BBL: Dit staat op het spel tijdens de klimaattop in Bonn

Twee jaar na het historische klimaatakkoord van Parijs verzamelt de internationale gemeenschap in Bonn voor de 23ste internationale VN-klimaatconferentie. Wat zijn volgens Bond Beter Leefmilieu dé cruciale onderwerpen op de agenda? En wat doet de rest van de wereld nu de VS geïsoleerd staan in hun verzet tegen het klimaatakkoord van Parijs?
 

De COP23: niet sexy, wel belangrijk

 
Door het hoge technische gehalte is deze Conference of the Parties (COP) minder “sexy” dan zijn voorgangers in Kyoto, Kopenhagen en Parijs, maar daarom niet onbelangrijk. Onder leiding van eilandstaat Fiji moeten de landen in Bonn de nodige afspraken maken om het klimaatakkoord van Parijs in de praktijk te brengen. Daarnaast finaliseren de onderhandelaars er de agenda voor de COP24 in het Poolse Katowice. Die moet vooruitstrevend en duidelijk genoeg zijn om te voorkomen dat de ambitie in 2018 gekelderd wordt onder voorzitterschap van het steenkoolverslaafde Polen.
 

Wat ligt er op de onderhandelingstafel?

 
Dit zijn volgens Bond Beter Leefmilieu enkele cruciale topics op de Bonn-agenda:

 • Van doelstellingen naar regelgeving. Het klimaatakkoord van Parijs vormt een ambitieus framework met heldere doelstellingen. Hoe de landen die doelstellingen kunnen halen en hoe ze hierover moeten rapporteren, wordt beschreven in het Paris Agreement Work Programme of Paris Rulebook. Een ambitieuze draft van dit handboek opstellen, vormt een van de prioriteiten voor de COP in Bonn. Een uitdaging, want door de vele technische discussies die hiermee gepaard gaan, is consensus vinden tussen de landen geen evidente zaak. Op de COP24 in Katowice zal de finale versie van het handboek afgeklopt worden.
 • Opschalen van ambitie. Met de huidige nationale klimaatplannen van de deelnemende landen stevenen we af op een opwarming van de aarde van meer dan 3°C. De landen moeten hun klimaatplannen dus een stuk ambitieuzer maken tegen 2020. In Bonn zullen de onderhandelaars de processen concretiseren om de dat waar te maken. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk dat dit topic besproken wordt tijdens de Facilitative “Talanoa” Dialogue op de volgende klimaattop, de COP24. Daarnaast nemen de onderhandelaars ook best de inzichten uit het nieuwe IPCC-rapport mee. Dat rapport gaat over de impact van een klimaatopwarming van 1,5°C en het resterende koolstofbudget om dit scenario te bereiken. Een ander belangrijk proces is de global stocktake, de inventarisatie van de inspanningen die de landen leveren. In Bonn moeten de landen bepalen wat ze willen inventariseren en hoe ze dit willen doen.
 • Uitstoot internationale scheep- en luchtvaart beperken. De voorspelde toename van emissies door scheep- en luchtvaart strookt niet met de doelstellingen uit het Parijs-akkoord. De landen moeten dus dringend actie ondernemen om deze transportemissies te reduceren.
 • De armste en meest kwetsbare landen steunen. De Pacifische eilanden ondervinden nu al de verwoestende impact van de klimaatverandering: orkanen, overstromingen, noem maar op. Om zich hiertegen te wapenen, moeten ze middelen krijgen van de rijkere landen, die de grootste verantwoordelijkheid dragen in de klimaatverandering. Daarnaast is het belangrijk dat ontwikkelingslanden toegang krijgen tot de nodige technologie om hun nationale klimaatplannen te kunnen implementeren.
 •  

  VS blijft geïsoleerd achter

   
  Nu ook Nicaragua en Syrië besloten het klimaatakkoord van Parijs te onderschrijven, blijven de Verenigde Staten geïsoleerd achter in hun verzet. De wereld wacht in spanning af hoe de Amerikaanse onderhandelaars zich zullen opstellen in Bonn. Het is belangrijk dat de andere landen de diplomatieke druk op de VS verhogen door de rangen te sluiten en duidelijk de kaart van hernieuwbare energie te trekken. China doet dit alvast door zich te positioneren als wereldleider in investeringen in zonne- en windenergie en elektrische wagens. Ook Indië zet volop in op schone technologieën.
   

  Maatschappelijk signaal

   
  Aan de vooravond van de COP23 lieten duizenden actievoerders hun stem horen voor een ambitieus klimaatbeleid. Een manifestatie van 25.000 mensen uit de hele wereld kleurde de straten van Bonn. Tegelijkertijd stelden duizenden klimaatactivisten de geloofwaardigheid van gastland Duitsland stevig aan de kaak door een van de extreem vervuilende bruinkoolmijnen nabij Bonn stil te leggen.
   
  Ook de Belgen waren weer goed vertegenwoordigd. Maar liefst 350 sportievelingen fietsten met Climate Express van Brussel naar Bonn. Honderden anderen namen de bus om deel te nemen aan de acties en een duidelijk signaal te geven aan de politici: “wij zijn klaar voor een ambitieus klimaatbeleid, fossiele brandstoffen moeten in de grond blijven”.
   

  Bron: https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/dit-staat-op-het-spel-tijdens-de-klimaattop-bonn
  Bron foto: BUND Bundesverband
  Gepubliceerd op 10/11/2017 door Laurien Spruyt

  Related Posts

  05 nov
  De Morgen: Milieuctivisten bestormen Duitse mijn, machines op terrein stilgelegd

  Een dag voor de klimaattop in Bonn zijn milieuactivisten vandaag de bruinkoolmijn in Hambach binnengedrongen. Ze voeren actie tegen de bruinkoolwinning, een van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot in Europa. De actievoerders splitsten zich kort na het begin van een demonstratie af van andere demonstranten en drongen de mijn binnen.   Stroomopwekking met bruinkool geldt

  05 nov
  VRT NWS: 25.000 actievoerders voor een ambitieuzer klimaatverdrag in Bonn

  In de Duitse stad Bonn zijn in aanloop naar de komende klimaatconferentie 25.000 actievoerders op straat gekomen om te pleiten voor een ambitieuzer klimaatverdrag. Ze nemen onder meer het steenkoolbeleid in Duitsland op de schop.   De actievoerders zijn bijeen naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie die maandag begint. Vanuit Keulen is ook een duizendtal fietsers

  05 nov
  De Morgen: Stevig protest bij begin klimaattop in Bonn

  In de Duitse stad Bonn worden vandaag duizenden actievoerders verwacht op de eerste dag van protest tegen de VN-Klimaattop. Die gaat maandag van start.   Een duizendtal mensen trekt uit onvrede over de klimaatgesprekken met de fiets van Keulen naar Bonn, een rit van 36 kilometer. Zo’n 9.000 anderen verzamelen rond het middaguur op de

  Comments

  Leave a comment