Op woensdagochtend 1 november vertrok een groep van driehonderd Belgische fietsers vanuit Brussel naar de Duitse stad Bonn, waar de klimaattop, COP23, maandag van start gaat. Een aantal onder hen betoogden zondag mee in een koolmijn bij Bonn.
In Bonn begint maandag de 23ste conferentie van de Verenigde Naties over de klimaatverandering. Daarom reden de fietsers, onder de vlag van de Climate Express, naar de stad met een duidelijke boodschap aan de beleidsvormers: de eis voor een daadkrachtige en solidaire aanpak van de klimaatcrisis.
De tocht van 270 km bracht de klimaatfietsers langs een landschap van zowel oude als nieuwe energiebronnen. Na aankomst in Bonn verzamelden ze op zaterdag met duizenden anderen in de klimaatmars waar ze eisten om het gebruik van steenkool te stoppen.
Een deel van de groep vervoegde zich op zondag nog bij de activisten van Ende Gelände in hun bezetting van één van de grootste bruinkoolmijnen van Duitsland.
De bezetting van de koolmijn moet de impact van steen- en bruinkool op het klimaat aan de kaak stellen. De organisatie spreekt over 4500 manifestanten, de politie over 1500 deelnemers.
Na een lange tocht door een niemandsland vatten de betogers, gekleed in witte overalls, post aan de rand van een gigantische krater van de open bruinkoolmijn in Hambach. Onder het toeziende oog van de politie ontrolden ze spandoeken met daarop ‘Welkom op COP23’ en ‘Laten we de grenzen verbranden, niet het klimaat’.
‘Bruinkool is een van de meest vervuilende fossiele brandstoffen’ voor de lucht en het klimaat, benadrukt de Duitse antikoolbeweging Ende Gelande, die de actie opzette. Voor de gelegenheid waren militanten uit Oceanië overgekomen.
‘Op het internationale toneel stellen politici en corporaties zich als redders van het klimaat voor, terwijl op enkele kilometers het klimaat letterlijk in rook opgaat’, hekelde Janna Aljets, woordvoerder van de campagne.
De bruinkoolmijn, die op een 50-tal kilometer van Bonn ligt, behoort tot de Duitse groep RWE. Volgens RWE wordt daar jaarlijks 40 miljoen ton bruinkool ontgonnen.
Volgens het Internationaal Energieagentschap is steenkool jaarlijks goed voor 45 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot afkomstig van de energiesector. Daar komen nog andere broeikasgassen en fijn stof bij.
Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171105_03169937
Gepubliceerd door en foto door Alexander Meeus op 05/11/2017
Op woensdag 1 november verzamelt een driehonderdtal fietsers bij Tour & Taxis in Brussel-Noord voor de Climate Express naar Bonn. Daar vindt de volgende klimaattop plaats, de COP23. Met de fietstocht willen de deelnemers druk zetten op de beleidsmakers om eindelijk werk te maken van een degelijk klimaatplan dat de CO2-uitstoot terugdringt. Woensdagmorgen 1
Van 6 tot 17 november 2017 vindt in Bonn de 23e internationale klimaattop plaats (COP 23). Een driehonderdtal burgers zullen vanuit België in drie dagen naar de Duitse stad fietsen. Climate Express-woordvoerder Charlotte Scheerens toont waarom activisme belangrijk blijft om druk uit te oefenen op het beleid. ‘Politici nemen de klimaatuitdaging duidelijk nog niet serieus.
350 Belgen vertrekken vanmorgen vanuit Brussel met de fiets naar Bonn, in Duitsland. Daar vindt volgende week de klimaattop van de Verenigde Naties plaatsvindt. De fietsers hebben een tocht van 270 kilometer voor de boeg. De actievoerders van de zogenoemde Climate Express vinden dat er dringend nood is aan maatschappelijke verandering en willen klimaat
Comments