Kort:
Brussel – 16 november 2017
Van 16 tot en met 19 november worden er in verschillende Belgische steden acties georganiseerd in het kader van de #BelgiumActNow mobilisatie rond klimaatrechtvaardigheid. Meer dan 40 organisaties en burgerinitiatieven wijzen aan het einde van de internationale klimaattop in Bonn op de afwezigheid van een Belgisch nationaal klimaatplan en roepen de politieke verantwoordelijken op om een concreet, rechtvaardig en ambitieus klimaatbeleid uit te werken, mét de nodige sense of urgency.
Het Akkoord van Parijs vormde een sprankeltje hoop in de strijd tegen de klimaatverandering, maar het engagement dat de regeringen tot nu toe opnamen blijkt verre van toereikend om de doelstellingen van dit akkoord te bereiken. Het klimaat is nochtans niet uit de actualiteit weg te denken: het aantal extreme weerfenomenen blijft maar toenemen, ook al hebben we vandaag ‘slechts’ een opwarming van 1,1°C bereikt t.o.v. het pre-industriële tijdperk [1].
In 2015 won België nog de prijs van ‘fossiel van de dag’ bij de start van COP21, doordat onze ministers erin geslaagd waren om in Parijs te arriveren zonder nationaal klimaatakkoord. De situatie in ons land is dit jaar nauwelijks beter. België heeft nog steeds geen nationaal klimaatplan en de uitstoot van broeikasgassen stijgt opnieuw sinds 2014. Terwijl bepaalde ministers zich in de media op de borst kloppen voor het geleverde werk, zit België nog lang niet op koers voor het bereiken van de Europees vastgelegde doelstellingen voor 2020.
Daarom hebben meer dan 40 Belgische organisaties en burgerinitiatieven [2] de handen in elkaar geslagen om van 16 tot en met 19 november hun achterban én alle ongeruste burgers te mobiliseren onder de slogan #BelgiumActNow. In Antwerpen, Gent, Leuven, Aalst, Brussel en Namen worden critical masses georganiseerd. Dat zijn feestelijke en familie-vriendelijke fietsmanifestaties. Als reactie op de oproep voor decentrale acties vanaf 16 november hebben ook meer dan tien organisaties, verspreid over het hele land, diverse acties voorbereid.
De betrokken organisaties eisen dat ons land een ambitieus, rechtvaardig en geïntegreerd energie- en klimaatplan 2030 opstelt. De critical mass fietsmanifestaties van Brussel en Namen zullen aan alle bevoegde regionale en nationale parlementen passeren met een brief met de 6 eisen (cf. bijlage) van het #BelgiumActNow platform.
“De klimaattoppen volgen elkaar op, maar de engagementen van de Europese landen blijken nog steeds grotendeels ontoereikend om de doelstellingen in het Akkoord van Parijs te bereiken, met name: duidelijk onder de grens van 2°C blijven en inspanningen leveren om de klimaatopwarming tot 1,5°C te beperken. We zijn niet langer tevreden met praatjes en beloftes, zoals de gemeenschappelijke verklaring van de Belgische parlementen van 13 november. Het wordt dringend tijd dat er beleid tot stand komt dat voor alle aspecten van onze Belgische samenleving rekening houdt met de beloftes die in Parijs uitgesproken werden” vertelt Mathias Balcaen, woordvoerder van het #BelgiumActNow platform. “COP23 wordt afgesloten op 17 november en ons land eindigt weer helemaal achteraan in het rijtje op het vlak van de strijd tegen de klimaatopwarming. Met #BelgiumActNow eisen we dat aan de vooravond van de verkiezingen in 2018 en 2019, klimaatrechtvaardigheid centraal op de politieke agenda komt te staan, zowel lokaal, regionaal, federaal als Europees!”
Na de deelname van honderden Belgen aan de mobilisatie in Bonn (o.a. de fietstocht vanuit Brussel naar Bonn, de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid Ende Gelände [3] en de mars voor klimaatrechtvaardigheid [4]) sluit #BelgiumActNow de burgermobilisatie rond COP23 af.
Beelden en video’s kunnen online gedownload worden via https://classic.climate-express.be/fietsrevolutie/ (wordt live bijgewerkt)
***
VOETNOTEN
[1] “WMO confirms 2016 as hottest year on record, about 1.1°C above pre-industrial era”
[2] #BelgiumActNow is gelanceerd door verschillende organisaties, waaronder:
Climate Express, Liga voor de Mensenrechten, Greenpeace, Quinoa, Klimaat & Sociale Rechtvaardigheid, Rencontre des continents, FIAN, IEW, Associations 21, Fugea, Cociter, 350 Belgium, Oxfam, Le Réseau des GASAP, FUCID, ADG, Gracq, Réseau ADES, Courant d’air, CADTM, Ferréole, MAP, écolo J, Empreintes asbl, SOS Faim, Financité, Comac, FEF, Les Bloemekets, Les colobris de l’environnement, Hart boven Hard, Climaxi.be, PTB, PVDA, Entraide et fraternité, LEF-FGE, DBA, 113eweging, Fin du nucléaire, Groen, MOC, etc.
[3] Mars Fight for climate justice! – End coal! – 4 November 2017 – 12:00 p.m., Münsterplatz, Bonn[4] Meer info in het persbericht van Ende Gelände van 5 november 2017
***
Perscontact:
FR/ NL/ EN:
Praktisch:
(Belga) Naar aanleiding van het slot van de klimaattop COP23 in Bonn hebben klimaatactivisten vandaag een groot spandoek van 17 meter lang opgehangen onder de boog van het Jubelpark in Brussel. De boodschap van #BelgiumActNow luidt “Save the climate – Belgium Act Now”. Andere activisten schilderden een rode lijn op de gevel van het kabinet
Naar aanleiding van het slot van de klimaattop COP23 in Bonn hebben klimaatactivisten zaterdag een groot spandoek van 17 meter lang opgehangen onder de boog van het Jubelpark in Brussel. De boodschap van #BelgiumActNow luidt “Save the climate – Belgium Act Now”. Andere activisten schilderden een rode lijn op de gevel van het kabinet
Bron: http://www.nederland.easybranches.com/nieuws/algemeen/binnenland/verslag/Klimaatactivisten-hangen-spandoek-op-in-Jubelpark—-Save-the-climate—Belgium-Act-Now–80907 Gepubliceerd op 18/11/2017 via hln.be
Comments