HLN Leuven: Climate Cycle Leuven-actie voor duurzame stad

Een honderdtal studenten en Leuvenaars fietsten gisteren mee met de actie Climate Cycle Leuven om te pleiten voor een ecologische, duurzame en sociaal rechtvaardige stad waarin mens en milieu centraal staan.
 
De actie vond plaats in het kader van de ‘Act Now’-fietsacties die in het weekend van 17 tot 19 november plaatsvinden en de acties die Climate Express organiseerde naar aanleiding van de klimaattop in Bonn.
 
”Het is cruciaal dat Leuven klimaatneutraal is tegen 2030. Om die doelstelling te bereiken, moet er een echt ambitieus plan komen. Een heuse klimaatrevolutie zeg maar”, aldus Juna Ghaye, studente aan de KU Leuven, die samen met haar collega-student Wouter Vanduffel het initiatief nam voor de actie.
 

”Met deze actie pleiten we voor een ecologische, duurzame en sociaal rechtvaardige stad waarin mens en milieu centraal staan.”

 

Concreet hebben de actievoerders vier voorstellen. Ten eerste pleiten ze voor de oprichting van een stedelijk of provinciaal energiebedrijf zoals in Kopenhagen dat zich dan volledig toespitst op hernieuwbare energie.

 
Ten tweede willen ze gebouwen isoleren via een derde-betalersysteem.

 
Verder moet er werk worden gemaakt van groen vervoer voor iedereen met gratis fietsenstallingen en gratis openbaar vervoer.
 

Tot slot pleiten de actievoerders voor het behoud en de uitbouw van openbare parken zoals bijvoorbeeld park De Bruul. (BMK)
 
Bron: https://www.hln.be/regio/leuven/climate-cycle-leuven-actie-voor-duurzame-stad~a95892b5/
Gepubliceerd op 17/11/2017 door BMK

Related Posts

18 nov
Nederland Easybranches: Klimaatactivisten hangen spandoek op in Jubelpark : “Save the climate – Belgium Act Now”

Bron: http://www.nederland.easybranches.com/nieuws/algemeen/binnenland/verslag/Klimaatactivisten-hangen-spandoek-op-in-Jubelpark—-Save-the-climate—Belgium-Act-Now–80907 Gepubliceerd op 18/11/2017 via hln.be

15 nov
De Tijd: België lost klimaatbelofte weer niet in

Een vers EU-rapport bevestigt de slechte staat van het Belgisch klimaat. Ook vorig jaar steeg de CO2-uitstoot in ons land.   Bij de start van elke internationale klimaattop maakt de Europese Commissie een rapport op over de uitvoering van de EU-klimaatafspraken. Dat gebeurt ook nu bij de start van de klimaatconferentie in Bonn.   Voor

16 nov
Climate Express persbericht: #BelgiumActNow: Burgers en middenveld mobiliseren aan het einde van COP23!

Kort:   16 tot en met 19 november: decentrale acties 16, 17 en 18 november: Critical Mass fietsmanifestaties in Antwerpen, Gent, Namen, Brussel, Leuven en Aalst

Comments

Leave a comment