Metro: Tachtig fietsers voeren actie rond klimaateisen in Antwerpen

Een tachtigtal fietsers heeft zaterdag een actietocht gehouden doorheen de Antwerpse binnenstad naar aanleiding van de klimaattop in Bonn. Ze hielden halt op zes locaties die ze linkten aan de zes eisen van klimaatbeweging Climate Express. Ook in onder meer Gent, Leuven, Brussel en Aalst stonden er deze week soortgelijke acties op het programma. De fietstocht begon zaterdagmiddag aan het MAS op het Eilandje, waar een oproep gedaan werd aan de Belgische overheden om druk te zetten op de Europese Unie en op de internationale klimaatonderhandelingen om een versnelling hoger te schakelen in het bestrijden van klimaatverandering. Vervolgens trokken de actievoerders naar het stadhuis. Daar stond de maatschappelijke verandering centraal die Climate Express vraagt: meer participatie, een economie die rond mens en milieu draait en meer solidariteit.
 
Aan de KBC-Boerentoren werd de link gelegd met het financiële plaatje en vroegen de fietsers om “rechtvaardige klimaatfinanciering”, met name solidariteit met kwetsbare landen door middel van investeringen in het klimaatfonds. Het station Antwerpen-Centraal moest dan weer symbool staan voor een goede openbare dienstverlening en sociale rechtvaardigheid, het Justitiepaleis zette de Klimaatzaak – de grootschalige rechtszaak tegen overheden die bevoegd zijn voor milieu en klimaat – in de kijker en aan Park Spoor Noord lag de nadruk op de gevraagde kernuitstap en de overgang naar 100 procent hernieuwbare energie.

 
Bron: https://nl.metrotime.be/2017/11/18/news/tachtig-fietsers-voeren-actie-rond-klimaateisen-in-antwerpen/
Gepubliceerd op 18/11/2017 door Belga

Related Posts

18 nov
ARTISTIEKE KAPING VAN PUBLICITEITSRUIMTES IN HET KADER VAN DE COP23

Donderdag 16 november werden een zeventigtal reclameborden gekaapt op artistieke wijze in Brussel, als gevolg op de burgerlijke oproep, #BelgiumActNow [1]. Deze actie werd door het collectief Brandwashing uitgevoerd, met als doel de noodtoestand van het klimaat te herhalen en vooral de afwezigheid van een nationaal plan betreffende het klimaat aan de kaak te stellen.

18 nov
MetroTime: COP23 – Groot spandoek “Save the climate – Belgium Act Now” aan Jubelpark opgehangen

Naar aanleiding van het slot van de klimaattop COP23 in Bonn hebben klimaatactivisten vandaag een groot spandoek van 17 meter lang opgehangen onder de boog van het Jubelpark in Brussel. De boodschap van #BelgiumActNow luidt “Save the climate – Belgium Act Now”. Andere activisten schilderden een rode lijn op de gevel van het kabinet van

16 nov
Climate Express persbericht: #BelgiumActNow: Burgers en middenveld mobiliseren aan het einde van COP23!

Kort:   16 tot en met 19 november: decentrale acties 16, 17 en 18 november: Critical Mass fietsmanifestaties in Antwerpen, Gent, Namen, Brussel, Leuven en Aalst

Comments

Leave a comment