Climate Express is een groeiende vereniging van enthousiaste vrijwilligers en bevlogen burgers. Politiek ongebonden streven we naar een daadkrachtige en solidaire aanpak voor de uitdagingen van de klimaatverandering. Wereldleiders ondertekenden het Akkoord van Parijs, nu zet Climate Express druk op de Belgische regeringen. We vragen hen, samen met vele geëngageerde burgers en organisaties: voeg de daad bij het woord en voer een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid!
Samen willen we in Bonn een duidelijke boodschap laten weerklinken aan onze beleidsmakers: we willen een daadkrachtige en solidaire aanpak van de klimaatproblematiek. We kloppen bij hen aan met zes concrete wensen. Ook na Bonn blijven we druk zetten om te zorgen dat de politici het juiste spoor kiezen. Ga je akkoord met onze voorstellen? Welkom bij Climate Express!
We hebben nood aan een maatschappelijke koerswijziging: niet winst, maar mens en milieu moeten centraal komen te staan.
We verwachten dat de Belgische equipe in Parijs een voortrekkersrol speelt opdat de klimaattop een legaal bindend akkoord met ambitieuze doelstellingen oplevert dat internationaal én sociaal rechtvaardig is. Wij stellen ons ernstige vragen bij de aanwezigheid van verschillende multinationals op de klimaattop en roepen onze verkozen leiders op om geloofwaardige partners en sponsors te kiezen voor de onderhandelingen.
We vragen dat de politici inzetten op een sociaal rechtvaardige transitie met waardig werk, kwaliteitsvolle jobs en bescherming van sociale rechten.
We vragen dat de Belgische politici de handen uit de mouwen steken om de binnenlandse uitstoot van broeikasgassen te verminderen in lijn met wat volgens wetenschappers nodig is om de opwarming van de aarde tot 1,5°C te beperken (dus: 25-40% reductie in 2020 en 80-95% reductie in 2050, t.o.v. 1990). Dit door investeringen en projecten in eigen land en zonder gebruik van achterpoortjes zoals de aankoop van schone lucht uit het Zuiden.
De mensen in het Zuiden zijn het kwetsbaarst voor de gevolgen van de opwarming van de aarde, hoewel ze er het minst verantwoordelijk voor zijn. We roepen onze politici op om voldoende financiering te voorzien voor duurzame ontwikkeling wereldwijd én voor aanpassing aan reeds voorkomende droogtes, overstromingen, orkanen enz.
We verwachten dat de politici verder kijken dan hun neus lang is en een visie uitstippelen voor de omschakeling naar 100% hernieuwbare energie tegen 2050. Laat fossiele brandstoffen in de grond en geef scheurtjesreactoren hun welverdiende rust, de toekomst is hernieuwbaar en begint vandaag!
Het is hoog tijd voor een democratie die verder gaat dan om de paar jaar bolletjes kleuren. We willen een participatief beleid, voor en door mensen. Een samenleving waar iedereen mee beslist welk spoor we volgen en waar basisbehoeften zoals water, energie en mobiliteit in handen zijn van de gemeenschap. Want zon, wind, water en de stad zijn van iedereen!
Steeds meer mensen werken aan de ecologische oplossingen van vandaag en morgen. Initiatieven die positief zijn voor het klimaat en de samenleving schieten als paddestoelen uit de grond. Denk aan energiecoöperaties, voedselteams of repair cafés. Ze tonen dat het verkleinen van je ecologische voetafdruk, het ver(h)/(m)inderen van afval, het opwekken van propere energie, ...– in het kort: het werken aan een betere wereld – mogelijk is. We maken in ons dagelijks leven ook vaker ecologische en sociaal rechtvaardige keuzes op vlak van voeding, wonen en reizen. Deze initiatieven en mindshifts bieden een kijk op een alternatief voor de huidige systemen. Ze versterken het geloof in verandering. Maar ze zijn voor Climate Express geen reden voor politici om op de lauweren te rusten.
Steeds meer mensen bouwen mee aan de wereld van morgen. Initiatieven die positief zijn voor het klimaat en de samenleving schieten als paddestoelen uit de grond. Denk aan energiecoöperaties, stadstuintjes, experimenten met de 30-urenweek, klimaatneutrale steden, alternatieve muntcircuits, het kiwimodel en zoveel meer. In buurtgroepen, coöperaties, vooruitstrevende steden en landen timmeren we aan een betere wereld. De laatste jaren werd dubbel zoveel geïnvesteerd in hernieuwbare energie als in fossiele brandstoffen. Al die initiatieven bewijzen dat andere vormen van samen-leven en samen-werken mogelijk zijn en binnen handbereik liggen.
Toch zitten we helemaal niet op het juiste spoor. Om de ambitie van het Klimaatakkoord van Parijs – de opwarming van de aarde beperken tot 1,5°C – waar te maken moet de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen pieken vóór 2020 en daarna snel dalen tot nul, met zelfs een negatieve uitstoot tegen het midden van deze eeuw. Helaas is het akkoord even sterk in zijn retoriek als zwak in zijn concrete engagementen. Met de beloftes die nu op tafel liggen stuurt de wereldpolitiek ons richting 3 °C opwarming [2,6 - 4 °C]. Bovendien is het Akkoord van Parijs een politiek compromis en is het voor wetenschappers duidelijk dat zelfs de huidige 1 °C opwarming al ernstige gevolgen heeft. De meest kwetsbare landen strijden daarom voor maximale opwarming van “ver onder de 1,5 °C”. Die aangescherpte doelstelling vergt enorme inspanningen op korte tijd. De komende jaren zijn dan ook bepalend voor onze kansen om de klimaatopwarming tegen te gaan. Elke nieuwe fossiele energiecentrale of pijplijn die we vandaag bouwen, zal nog decennia deel uitmaken van onze energiemix. Er is geen tijd meer voor getalm, geen excuus voor uitstel. Het is tijd voor een radicale omslag, een maatschappelijke spoorverandering.
Grote problemen vragen om een grote aanpak. De uitdaging is enorm en onze individuele inspanningen zijn niet genoeg. Voor een rechtvaardige transitie naar een duurzame samenleving hebben we collectieve actie op ongekende schaal nodig. Dat kan enkel door een sterk politiek kader, met heldere doelstellingen en bindende afspraken. Een overheid die de handen uit de mouwen steekt, investeert in een daadkrachtig klimaatbeleid en de fossiele industrie reguleert. En daar wringt momenteel het schoentje. De broodnodige transitie wordt afgeremd door een gebrek aan verantwoordelijkheidszin en langetermijnvisie bij politici. Onze beleidsmakers staan onder druk van machtige lobbygroepen en de economische elite om vast te houden aan achterhaalde fossiele systemen. Terwijl de investeringen in hernieuwbare energie steeds toenemen, krijgen fossiele brandstoffen nog steeds een veelvoud van subsidies.
Er is nood aan een maatschappelijke koerswijziging. Niet zomaar een windmolen hier en een zonnepaneel daar – en een turteltaks erbovenop – maar een échte spoorverandering. Aan een economie waar niet winst, maar mens en milieu centraal staan. Aan een democratie die verder gaat dan bolletjes kleuren en werk maakt van een participatief klimaatbeleid, voor en door de mensen. Aan beleidsmakers en bedrijven die verder kijken dan de eerstvolgende poppoll, de beursnotering of de wetten van de vrije markt. Aan een overheid die haar plaats aan het stuur van de samenleving inneemt en durft investeren en reguleren. Enkel zo kunnen de ontluikende alternatieven echt bloeien en valt er niemand uit de boot in de overgang naar een duurzame samenleving.
Dáárvoor komen wij in beweging. En we hebben iedereen nodig. Verandering komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ze komt er als burgers zich verenigen. De strijd om het algemeen stemrecht in België, de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten, het verzet van Gandhi, de vrouwenrechtenbeweging… De geschiedenis leert het ons: door massaal in actie te komen kunnen we de balans doen keren en de samenleving op het juiste spoor brengen.
Spring op de Climate Express en bouw mee aan een sterke klimaatbeweging die de koers bepaalt. Met collectieve, vreedzame acties dienen we zuurstof toe aan een wereldwijde mentale en politieke shift. In Warschau, Parijs, Brussel, Oostende en Bonn vormden we samen met mensen van over heel de wereld een kleurenpalet van stemmen in de straten. Parijs was een belangrijke etappe. Wereldwijd kwamen 800.000 mensen op straat voor de klimaattop in 2015. De politiek kon niet achterblijven en presenteerde ons een globaal klimaatakkoord. Nu moeten de ronkende verklaringen worden omgezet in daden. Net wanneer de boot aan het keren gaat, moeten we het zeil aantrekken. Te beginnen in België. Onze beleidsmakers moeten dringend werk maken van een ambitieus en sociaal rechtvaardig nationaal klimaatplan. De keuzes die we vandaag maken bepalen onze toekomst. We eisen de moed van onze politici om oude fossiele systemen te vervangen door een stroom van duurzame alternatieven. Samen zijn we de frisse wind die het fossiele systeem zal wegblazen!